Cel puţin 40 de persoane şi-ar fi pierdut viaţa în atentat, după cum au declarat mai multe grupări activiste, însă numărul exact al victimelor nu a fost comunicat, scrie BBC.

Ahrar al-Sham este una dintre cele şapte grupări islamiste rebele care sunt parte a coaliţiei Frontului Islamic. Gruparea este cea mai mare din rândul rebelilor care luptă împotriva conducerii preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Deşi împărătşesc aceaaşi orientare, cea islamistă, Ahrar al-Sham şi Statul Islamic au avut nenumărate conflicte, primii acuzându-i deja pe cei din urmă de atacul în care liderul lor şi-a pierdut viaţa. De asemenea, acuzaţii la adresa ultraradicalilor Statului Islamic au fost lansate de Ahrar al-Sham şi în luna februarie, când un alt lider al grupării, Abu Khaled al-Suri, a fost ucis tot într-un atentat sinucigaş cu bomcă.

Uciderea lui Hassan Abboud vine în contextul în care Statele Untie încearcă să unifice opoziţia din Siria, pentru a lupta împotriva ameninţării reprezentate de jidahiştii Statului Islamic. De altfel, secretarul de stat american, John Kerry, se află într-un turneu în Orientul Mijlociu, care include Iordania şi Arabaia Saudită, scopul fiind acela de a crea o coaliţie care să ţină piept grupării ultraradicale.

Cu toate acestea, este puţin probabil ca gruparea Ahrar al-Sham să-şi dorească să facă parte din coaliţia gândită de americani.