Criza din medicina de familie, la final

Criza din medicina de familie, la final

După ce ieri reprezentanţii medicilor de familie şi ai Ministerului Sănătăţii au purtat negocieri privind prevederile Contractului cadru pe 2009, astăzi discuţiile s-au încheiat prin acordul părţilor. Evz.ro a stat de vorbă de Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Naţional al Medicilor de Familie şi unul din reprezentanţii breslei prezent la negocierile de astăzi.

În urma negocierilor eşuate de ieri, astăzi dimineaţă discuţiile au fost reluate, ţinta urgentă fiind evitarea situaţiei în care, de la 1 aprilie, medicii ar fi refuzat acordarea asistenţei primare.

Divergenţele au pornit în urmă cu câteva săptămâni, când s-au anunţat noile prevederi ale Contractului cadru, care stipulau un buget mult redus faţă de cel de anul trecut.

În condiţiile în care sumele vehiculate sunt cu 40% mai mici în raport cu cele din 2008, medicii de familiei au ameninţat că-şi vor închide cabinetele. În situaţia în care Contractul cadru nu se va semna, pacienţii vor trebui să plătească reţetele compensate, consultaţiile şi analizele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi prevederile noului Contract cadru pe 2009 impuneau obligativitatea serviciilor de gardă şi a celor de permanenţă, reprezentanţii medicilor de familie au reuşit să anuleze cele două condiţii.

Astfel, serviciul de gardă a rămas la latitudinea fiecărui medic, în vreme ce detaliile serviciului de permanenţă, care viza preluarea urgenţelor “uşoare” şi degrevarea centrelor de gen din spitale, se va decide la nivel judeţean. Problema “permanenţei” este însă cu atât mai dificilă cu cât nu se cunosc modalităţile prin care medicii vor fi plătiţi pentru serviciile prestate.

Veniturile scad, responsabilităţile cresc

Contactată de evz.ro, Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Naţional al Medicilor de Familie, a confirmat încheierea negocierilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi reintrarea în normal a activităţii medicilor din asistenţa primară.

“Am obţinut acordul domnului ministru Bazac de a reformula o serie de legi şi proiecte legislative ce vizau medicina de familie, astfel încât situaţia acestui domeniu să se normalizeze. Practic, mâine medicii de familie nu vor mai intra în grevă”, ne-a declarat Doina Mihăilă, prezentă la negocierile de astăzi în calitate de reprezentant al medicilor de familie din toată ţara.

Preşedintele PNMF a clarificat o serie de subiecte-problemă în procesul de negociere cu autorităţile ministeriale: “S-a renunţat la ideea serviciilor de gardă, care ar fi însemnat nu doar prezenţa zilnică a medicilor de familie pe ambulanţe, ci şi în paginile ziarelor”. În ceea ce priveşte serviciile de permanenţă, Doina Mihăilă a afirmat că “s-a convenit semnarea unui contract separat care să stipuleze metodologia prin care medicii de familie vor fi plătiţi”.

Valoarea punctului per capita şi a celui per serviciu medical, cele două baze în calculul veniturilor din medicina de familie, vor scădea. Doina Mihăilă a recunoscut că valorile sunt mai mici decât cele prevăzute pentru anul 2008: “Într-adevăr, ni s-au acordat 4.1 lei la puntul per capita şi 1.5 lei la punctul per serviciu”.

Întrebată ce anume se califică ca “serviciu medical” în noul Contract-cadru, preşedintele PNMF ne-a declarat că, în acest punct, prevederile noului acord rămân neschimbate. Surse din domeniu ne furnizaseră informaţia conform căreia vaccinările şi examenele de bilanţ vor fi încadrate ca servicii medicale gratuite, “trăgând” astfel şi mai mult în jos venitul unui medic de familie.

Doina Mihăilă a infirmat însă categoric această informaţie: “Nu este adevărat, vaccinările vor fi în continuare plătite de către casele de asigurări de sănătate, nu se schimbă nimic”.

4.6 lei a fost valoarea punctului per capita în 2008, 4.1 va fi prin prevederile noului Contract-cadru

1.9 lei a fost valoarea punctului per serviciu în 2008, 1.5 va fi prin prevederile noului Contract-cadru