Viceministrul de externe sud-coreean, Choi Jong Kun, a călătorit săptămâna trecută la Viena și a purtat discuții cu toate delegațiile care negociau relansarea acordului nuclear cu Iranul. Choi s-a întâlnit cu trimisul special al SUA pentru Iran, Robert Malley, cu secretarul general adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă, Enrique Mora și cu ministrul adjunct de externe iranian, Ali Bagheri Kani.
Interzicerea importului de electrocasnice
Deși Coreea de Sud nu este la curent cu toate aspectele negocierilor, Seul speră să atenueze tensiunile cauzate de fondurile iraniene de 7 miliarde de dolari care sunt înghețate în băncile sud-coreene. Coreea de Sud are nevoie de aprobarea Oficiului pentru Controlul Activelor Străine din cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA pentru a elibera activele înghețate fără a risca amenzi pentru încălcarea sancțiunilor SUA.
„Am avut o întâlnire bună cu Ali Bagheri Kani la Viena. Am făcut schimb de opinii cu privire la relația noastră, inclusiv la fondul înghețat. Coreea și Iranul vor lucra împreună și vor păstra relația din punct de vedere istoric”, a scris Choi pe Twitter. În întâlnirea cu Choi, Bagheri Kani a declarat că guvernul sud-coreean se angajează să elibereze toate fondurile Iranului și că sancțiunile SUA nu pot justifica reținerea acestora.
În noiembrie 2021, donația făcută de către ambasadorul sud-coreean, Yun Kang-hyeo, a 2.000 de măști unui spital iranian a declanșat critici aspre din partea oficialilor și comentatorilor iranieni. Analistul iranian, Seyed Mohammad Marandi, a criticat Coreea de Sud pentru că a făcut donația, împiedicând Teheranul să acceseze banii înghețați. „Regimul sud-coreean a confiscat 8 miliarde de dolari din active iraniene după ce a consumat combustibil iranian. Seul îi ajută pe Trump/Biden să ucidă iranieni în timp ce guvernul iranian se luptă cu Covid-19.”, a scris el pe pagina sa de Twitter.
Mai important, după ce Coreea de Sud nu a reușit să elibereze activele Iranului, liderul iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a interzis importul de aparate electrocasnice din Coreea de Sud în septembrie 2021. Interdicția lui Khamenei este o încercare de a presa Coreea de Sud să elibereze fondurile înghețate ale Iranului. Ezatullah Akbari Talarpashti, șeful Comisiei pentru Industrii și Mine din Parlamentul iranian, a spus că Iranul nu ar trebui să fie o piață pentru aparatele electrocasnice fabricate în Coreea de Sud atâta timp cât Seulul refuză să elibereze fondurile.
Coreea de Sud reduce tensiunile cu alte națiuni
Mai mult, fondurile iraniene deținute în Coreea de Sud pot fi o monedă de schimb valoroasă pentru Statele Unite. Deși Iranul nu consideră că problema activelor sale deținute în Coreea de Sud este legată de negocierile nucleare, intrarea Coreei de Sud în discuții oferă Teheranului o oportunitate de a-și accesa fondurile.
Iranul se confruntă cu un deficit bugetar semnificativ și trebuie să-și deblocheze activele pentru a oferi servicii publice cetățenilor săi și pentru a-și stabiliza economia. Eliberarea fondurilor deținute în Coreea de Sud ar putea întări valoarea rialului iranian. În plus, unii politicieni iranieni consideră că Republica Islamică trebuie să pretindă despăgubiri din cauza timpului în care fondurile au fost înghețate.
Seulul are ocazia să se coordoneze cu Statele Unite și să folosească fondurile iraniene ca monedă de schimb pentru a încuraja Iranul să-și oprească activitățile nucleare. În timp ce Statele Unite sunt ferme la Viena, par să recunoască că și Coreea de Sud ar putea juca un rol important în aceste negocieri. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat recent că Statele Unite vor permite ca fondurile să fie eliberate de Coreea de Sud doar dacă „totul” este convenit la Viena.
Din 2015 până în 2018, Iranul a fost al treilea partener comercial al Coreei de Sud ca mărime. În ultimii ani, Coreea de Sud s-a concentrat pe promovarea relațiilor reciproc avantajoase și pe reducerea tensiunilor cu alte națiuni. Având în vedere acest lucru, se pare că Seulul vede o oportunitate în a promova stabilitatea în Orientul Mijlociu și de a normaliza legăturile cu un partener economic promițător, potrivit The National Interest.