Statele Unite simt presiunea. Națiunile adversare devin o amenințare majoră

Statele Unite simt presiunea. Națiunile adversare devin o amenințare majorăSursa: EVZ

Fundația Heritage a publicat săptămâna trecută ediția din 2022 a Indexului său anual al forței militare americane. Principalele titluri s-au concentrat pe evaluarea raportului asupra serviciilor militare americane, dar indexul a prezentat și o analiză cuprinzătoare a amenințărilor majore cu care se confruntă interesele vitale ale SUA. Iată cele mai importante momente.

Raportul a evaluat China, Rusia, Coreea de Nord, Iran și diverși actori nestatali în trei categorii: comportament, capacități și amenințări la adresa intereselor americane. Ca și în cazul edițiilor anterioare ale Indicelui de forță militară, Moscova și Beijingul continuă să aibă un rol important în evaluarea amenințării Heritage.

Rusia, susține raportul, „rămâne principala amenințare la adresa intereselor americane în Europa, precum și cea mai presantă amenințare la adresa Statelor Unite”. Raportul indică „campaniile masive de propagandă pro-Rusia din Ucraina și alte țări din Europa de Est” ale Moscovei, precum și sprijinul său pentru Republicile Populare separatiste Donețk și Lugansk în estul Ucrainei și recenta acumulare militară în apropierea graniței de est a țării, ca dovadă a intenției ostile a Kremlinului.

China este descrisă în raport drept „cea mai cuprinzătoare amenințare cu care se confruntă SUA”. Beijingul „rămâne „agresiv” în ceea ce privește comportamentul său provocator și câștigă scorul de „formidabil” pentru capacitatea sa datorită investițiilor sale continue în modernizarea și extinderea armatei sale și atenția deosebită pe care a acordat-o spațiului său cibernetic, și capabilități de inteligență artificială.” Raportul menționează creșterea provocărilor maritime și aeriene ale Chinei împotriva Taiwanului, asertivitatea militară în Marea Chinei de Sud și sondele zonelor de identificare a apărării aeriene din Coreea de Sud și Japonia.

Iranul a devenit o provocare pentru Statele Unite

Deloc surprinzător, China și Rusia sunt identificate ca fiind singurele două amenințări cu capacități „formidabile” împotriva Statelor Unite, Iran și Coreea de Nord, fiind clasificate drept amenințări majore. Deși Coreea de Nord nu a efectuat până acum teste nucleare în 2021, celelalte teste de rachete ale Phenianului – inclusiv lansarea recentă a ceea ce pare a fi un sistem de rachete pentru vehicule cu propulsie hipersonică – continuă fără încetare.

Iranul este „de departe cea mai importantă provocare de securitate la adresa Statelor Unite, a aliaților săi și a intereselor sale în Orientul Mijlociu”, așa cum demonstrează „ostilitatea deschisă a Teheranului față de Statele Unite și Israel, sponsorizarea unor grupuri teroriste precum Hezbollah, istoria de amenințare a bunurilor comune și creșterea activității asociate cu programul său nuclear.”

Provocarea Iranului constă mai mult în utilizarea extinsă a războiului neregulat decât în ​​amenințarea convențională reprezentată de forțele sale armate, potrivit raportului. În cele din urmă, grupurile teroriste non-statale, inclusiv Al Qaeda și Statul Islamic din Irak și al-Sham, sunt identificate drept amenințări. „Din fericire, grupările teroriste din Orientul Mijlociu rămân cele mai puțin capabile amenințări cu care se confruntă SUA, dar nu pot fi respinse”, conchide raportul potrivit The National Interest.

Ne puteți urmări și pe Google News