România, amenințată de o criză alimentară ce poate fi devastatoare. Țara noastră are un deficit comercial alarmant

România, amenințată de o criză alimentară ce poate fi devastatoare. Țara noastră are un deficit comercial alarmant Sursă: Jillian Cain | Dreamstime.com

De la începutul războiului din Ucraina, prețurile grâului și porumbului au crescut cu 41% , respectiv 28%, deoarece Rusia și Ucraina împreună reprezintă aproximativ 30% din exporturile globale de grâu. Unele națiuni europene sunt îngrijorate de creșterea prețurilor la alimente și penuria de pe piețele emergente fragile care vor devasta populația lumii. Economistul Mircea Coşea trage un semnal de alarmă şi spune: „Criza alimentară vine peste omenire în mod sigur, iar România are un deficit comercial enorm”.

Milioane de oameni „marșează către înfometare” pe măsură ce criza alimentară globală se agravează. David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU, a declarat că până la 323 de milioane de oameni „marșau deja către foamete ” și 49 de milioane „bat la ușa foametei” în 43 de țări.

Iar Vladimir Putin i-a spus premierului italian Mario Draghi că Moscova ar putea contribui la atenuarea crizei care decurge din blocarea exporturilor de cereale ucrainene, dacă Occidentul își reduce sancțiunile împotriva Rusiei. Putin a sugerat, de asemenea, că țara și-ar putea exporta propriile cereale și îngrășăminte, dacă sancțiunile ar fi ridicate.

Criza alimentară vine peste omenire în mod sigur

Economistul Mircea Coşea avertizează: „România are un deficit comercial enorm. Încă nu este în România foarte prezentă pentru că putem face o oportunitate din acest lucru”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi continuă:Criza alimentară nu este o joacă. Nu este o probabilitate. Este o constatare clară. Încă nu este în România foarte prezentă pentru că putem face o oportunitate din acest lucru. Avem o mare șansă.

Marea șansă nu cred că este aceea de a ne chinui facem prin offset avioane F16 undeva pe la Craiova sau prin altă parte. Marea șansă a României este să devină un mare exportator de produse alimentare”, a declarat economistul Mircea Coşea, în cadrul unui eveniment.

Populația africană mănâncă mai multă carne, mai multă cafea, ciocolată

Mircea Coşea a mai declarat că România contribuie la creșterea economică a Poloniei și Ungariei dacă mai importăm cartofi, pătrunjel sau alte lucruri.

„Ea e semnalată din 2019. De ce? Pentru că resursele alimentare au ajuns la stadiul în care coboară sub linia roșie a cererii de resurse alimentare. Populația crește mult, dar crește și calitatea consumului. Ca să vorbim în termeni grobieni, populația africană mănâncă mai multă carne, mai multă cafea, ciocolată. Asta se întâmplă peste tot. Nu mai vorbesc despre consumul schimbat calitativ al Chinei. Toate astea fac să apară criza alimentară”, a mai subliniat profesorul Coşea.

Economistul mai spune că România importă enorm, iar toată creșterea economică se duce în acele importuri contribuind laîmbogăţirea altor ţări.

„Avem un deficit comercial enorm. Adică e incapacitatea României de a oferi mărfuri al nivelul cererii. Importăm enorm, importăm lucruri care nu sunt de mare tehnicitate. Sunt lucruri care țin de consumul zilnic, curent, al populației. Toată creșterea economică a României se duce pe importul de mărfuri. Creșterea economică a României contribuie la creșterea economică a Poloniei, Ungariei sau altora de la care importăm cartofi, pătrunjel sau alte lucruri”, a concluzionat Mircea Coșea.