CONSTANŢA. Mamaia Nord, noua staţiune anunţată pe malul Mării Negre, a rămas în urma termenelor propuse pentru finalizare, iar Mangalia imobiliară e blocată.
Recesiunea economică blochează continuarea investiţiilor turistice de pe litoral. Începute în urmă cu mai bine de un an, complexurile hoteliere, vilele, blocurile de locuinţe care păreau să ducă la naşterea unei noi staţiuni, Mamaia Nord, în apropiere de Năvodari, sunt încremenite în diverse stadii de construcţie. O mulţime de blocuri, rânduite între plajă şi lacul Siutghiol au rămas cu apartamentele goale sau stopate „la roşu”. Pe aleile din staţiunea Mamaia atârnă din loc în loc bannere care îmbie la cumpărarea vilelor de lux din complexul „Maria Regia” în Mamaia Nord.
Preţurile au scăzut faţă de anul trecut, când ajungeau la un milion de euro, şi variază între 550.000 şi 800.000 euro. Dacă anul trecut se vindeau ca pâinea caldă cu 1.400 de euro/mp pe metru pătrat, acum dezvoltatorii imobiliari sunt dis puşi să le dea şi cu 700 de euro, chiar şi în rate. Şi finalizarea lucrărilor la restaurantul de pe litoral, cu o capacitate de peste 1.200 de locuri, care urma să fie terminat iarna trecută, este întârziată cu un an. „Maria Regia” aşteaptă să se aşeze piaţa Nici chiar cea mai răsărită investiţie, complexul „Maria Regia” din zona Hanul Piraţilor, nu a putut fi finalizată. Construit după modelul staţiunilor din Andaluzia, complexul cuprinde 46 de vile albe, luxoase, a câte patru camere, sufragerie, garaj şi o mie de metri pătraţi de curte. Investiţia în acest complex este de aproape 50 de milioane de euro.
Unul dintre acţionarii complexului, Nicolae Moga, spune că o parte dintre vile au fost vândute anul trecut cu preţuri cuprinse între 650.000 şi 1.000.000 de euro. „Noi vrem să dăm în total 16 vile, dar, deocamdată, am stopat vânzarea, aşteptăm să se aşeze piaţa”, explică Moga. Alte 20 de vile, total utilate, sunt pregătite să fie închiriate turiştilor cu 5.000 de euro pe lună, în sezon.
Ultimele 10 vile nu au mai putut fi utilate din lipsă de bani. Nicolae Moga crede însă că cea mai mare căutare o va avea pensiunea de patru stele de malul mării, cu terasă şi restaurant la parter. Hotelul „Regia Arena”, de cinci stele, care urma să aibă 80 de camere, trei piscine, un heliport pe acoperiş, este terminat doar pe dinafară şi numai trei etaje în interior. „Nu mai avem bani pentru aparatura medicală pentru clinica de chirurgie estetică şi pentru SPA”, mărturiseşte Nicolae Moga, dând vina pe blocarea creditelor. Oricum, pentru a-şi recupera măcar o parte din investiţie, omul de afaceri Nicolae Moga şi asociatul său, Mihai Manea, vor deschide complexul „Maria Regia” la începutul lunii mai. EXCLUSIVIST Mutu, refuzat din cauza anturajului
Chiar dacă e criză, investitorii nu acceptă orice cumpărător. „Fiind un complex exclusivist, am devenit însă mai selectivi în alegerea cumpărătorilor, nu vrem să locuiască oricine în incintă”, spune Nicolae Moga. Fără a da explicaţii prea multe asupra motivelor, omul de afaceri mărturiseşte că a refuzat să-i vândă o vilă fotbalistului Adrian Mutu.
El a dat de înţeles că ar fi vorba despre „anturajul” acestuia. Pe de altă parte, Ilie Năstase, Dan Şucu, de la Mobexpert, şi un director de la podgoriile Murfatlar şi-au cumpărat deja trei vile, încă de anul trecut.
5.000 de euro este chiria lunară pentru o vilă în complexul „Maria Regia”
MANGALIA Agenţii imobiliari cer răbdare
În sudul litoralului, locuinţele şi terenurile sunt scoase la vânzare la preţuri cu până la 25 la sută mai mici decât cele de anul trecut. „Criza nu doar că a afectat piaţa imobiliară din zona Mangalia, dar aproape că a blocat-o. Preţurile de acum sunt mai mult decât accesibile, iar semnalele primite de la Banca Naţională în ceea ce priveşte împrumturile sunt destul de încurajatoare. Credem că răbdarea este, la ora actuală, cuvântul de ordine în cadrul pieţei imobiliare”, spune Cristina Ivanciuc, expert imobiliar din Mangalia. Vile cu mai puţin de 100.000 de euro
O garsonieră în Mangalia costă între 20.000 de euro, cu confort scăzut şi în zonă periferică, şi cel mult 40.000 de euro, în zona ultracentrală. În urmă cu un an, un apartament cu două camere, confort I într-o zonă ultracentrală, costa 70.000 de euro. În prezent agenţiile îl pun în vânzare cu 50.000 de euro. La fel de afectate de criză sunt şi terenurile din zonă. În urmă cu un an, un metru pătrat de teren în extravilan, aproape de Mangalia, 2 Mai, Vama Veche sau 23 August era vândut cu circa 5 euro. Azi, proprietarii au lasat preţul la 1-2 euro metrul pătrat.
În intravilan, la malul mării sau în cartierul de vile din Mangalia, metrul pătrat de teren care costa 300 de euro este vândut acum cu 100 de euro. Casele şi vilele şi-au redus la fel de drastic preţurile, unele imobile fiind scoase la vânzare chiar dacă proprietarii mai au încă de plătit la bănci: „Avem vile aproape gata, la preţuri sub 100.000 de euro, dar proprietarul nu mai reuşeşte să-şi achite ratele în bancă. Sunt adevărate chilipiruri, însă şi aşa, tot nu apar foarte mulţi clienţi“, ne spune şi Nuşa Cismaş, agent imobiliar din Mangalia. Închirierea, ultima soluţie Potrivit imobiliarilor, avantajul celor care locuiesc în Mangalia este posibilitatea de a închiria apartamente turiştilor. „Suntem un oraş turistic mic, unde ofertele sunt destul de puţine, însă s-a dovedit de câţiva ani încoace că turismul în locuinţe este foarte mult practicat. Astfel că proprietarii de două sau mai multe apartamente se vor orienta nu în a le vinde, ci a le oferi în chirie, mai ales că piaţa chiriilor se menţine constantă în sudul litoralului”, afirmă expertul Cristina Ivanciuc.
Proprietarii de imobile pentru închiriat cer, în această vară, circa 3.000 de euro pentru un apartament cu 2-3 camere, pentru întregul sezon. Pentru o perioadă mai îndelungată, chiria este cuprinsă între 200 şi 1.000 de euro, în funcţie de zonă şi de dotări. (Cătălin Ionescu)