„Prevederi absurde și fără sens!” Critici dure pentru proiectul de vot în străinătate

„Prevederi absurde și fără sens!” Critici dure pentru proiectul de vot în străinătate

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că prevederile legii electorale privind votul în Diaspora sunt absurde și lipsite de sens. Nu este singura voce care critică proiectul legislativ. Senatorii UDMR s-au abținut la votul din plen al proiectului de lege.

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege prin care scrutinul în străinătate se va desfășura timp de trei zile, de vineri până duminică, secțiile se închid la miezul nopții și se poate vota clasic, dar și prin corespondență. De asemenea, acolo unde se constată că există comunități numeroase de români, se vor suplimenta secțiile de votare. 

Într-o declarație pentru Evenimentul zilei, Zegrean spune că nimeni nu va merge să voteze vinerea, poate vor fi sâmbătă câțiva, însă cei mai mulți vor merge tot duminica, probabil tot seara și vor aglomera secțiile de vot. „Poate că ideea este să o facă să nu mai zică nimeni nimic. Apoi, mai este o problemă legată de campania electorală. Potrivit legii, campania se încheie cu 24 de ore înainte de ora la care începe să se voteze.

Cei din străinătate votează, dar în țară continuă campania electorală. Poate au avut în vedere sistemul american, când se face campanie și în ziua votului, dar acolo campania începe cu doi ani înainte. Și nu în ultimul rând, este problema pazei. Cine păzește atâtea secții în străinătate?”, a spus fostul judecător constituțional. În opinia lui, introducerea votului electronic este singura soluție. Referitor la suspiciunea că ar putea exista fraudă, Zegrean a spus că „tot hoțului îi este frică de furat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul constituționalist nu este singurul care nu se alătură corului reunit a Puterii și Opoziției care s-au întrunit în sesiune de urgență și vor să treacă prin Parlament această lege în două zile.

Reprezentanții UDMR spun că legile electorale nu trebuie modificate în grabă, în câteva zile.

„Propunerea de modificare a legilor electorale este dezbătută, în doar trei zile, de Parlament. Ultima modificare a acestor legi a durat luni de zile, și a presupus o muncă temeinică în cadrul comisiilor speciale. Prevederile propuse în prezenta inițiativă ar lăsa loc pentru abuzuri și pentru a influența procesul electoral. Nu contestăm nevoia de a modifica aceste legi în vederea garantării dreptului la vot pentru fiecare cetățean, dar modificarea, în forma propusă, conține prevederi discutabile, motiv pentru care nu putem susține acest proiect legislativ”, a anunțat, luni, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila. 

Propunerea prevede că președinții secțiilor de votare din străinătate pot suplimenta numărul membrilor în vederea unui procesului electoral mai operativ. „Atâta timp cât nu se suplimentează numărul ștampilelor și a cabinelor de vot, nu își vor putea exprima votul mai mulți cetățeni. În opinia noastră, suplimentarea membrilor secției de vot nu servește scopul propus”, a subliniat senatorul UDMR.

Totodată, a adăugat Cseke Attila, în ceea ce privește secțiile de vot din țară, legea prevede ca acei cetățeni care votează pe liste suplimentare, vor semna această listă, care cuprinde și datele din buletin ale acestora. Aceeași prevedere nu s-ar aplica, conform proiectului de lege dezbătut astăzi, și pentru cetățenii care votează în străinătate. „Votul pe listele suplimentare din străinătate ar fi posibil printr-un sistem electronic. Până când statul român nu poate garanta siguranța cibernetică a sistemului electronic a listelor de vot suplimentare, în opinia noastră, nu este în regulă să ne bazăm exclusiv pe acest sistem”, a conchis Cseke Attila.

Modificările propuse de UDMR în vederea corectării celor de sus au fost respinse, prin urmare senatorii UDMR s-au abținut la votul din plen al proiectului de lege. Decizia finală în cazul acestui proiect va fi luată de Camera Deputaților.