Critici DURE pentru LAZĂR și KOVESI

Critici DURE pentru LAZĂR și KOVESI

Deți sunt considerați drept un cuplu protector al justiției, Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, foarte mulți vor fi nemulțumiți de faptul că că adevărul umblă cu capul spart de nepriceperea sau reaua-voință a procurorilor.

Multe dosare au eșuat ca balenele pe malul tribunalelor unde și-au început descompunerea și amenință să explodeze. Dacă dosarele amânate, uitate, abandonate sau dospind prin arhive ar fi butelci cu vin, am umbla cu toții beți de atâta justiție. Așa, umblăm doar mahmuri, prinși de grețuri. Mulți nu vor să se schimbe nimic pentru că lucrurile merg bine și așa, se spune într-un comentariu Radio Europa Liberă.

Ocupat să pareze lovituri adevărate sau imaginare, procurorul general nu a avut vreme de teoretizări pe tema reformelor. Sistemul trebuie să rămână așa pentru că e bun. Sau oricum e rău dacă e schimbat de alții. A fost numit acum doi ani pe acest post și, în scurtul timp de atunci, mulți și-au legat speranțele de el ca îndrăgostiții lacătele de Podul Artelor din Paris, pricinuindu-i avarii grave și mari probleme specialiștilor în descarcerare, mai spune Radio Europa Liberă.

În paralel cu cererea de demitere a procurorului general, ministrul și-a asmuțit mardeiașii pe unele dosare-cheie, să le ia la puricat. E vorba despre dosarele privind revolta anticomunistă de la Brașov, din 1987, despre dosarul Revoluției și al procesului lui Ceaușescu și alte asemenea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a face o mică digresiune: ne putem întreba cum se face că, la atâta amar de vreme, procurorii, judecătorii, în fine, sistemul de justiție din țara aceasta nu a reușit să descâlcească ițele acestor cazuri, la decenii de la fapte nu au fost găsiți făptașii și nici nu au fost pedepsiți cum se cuvine. Și făptașii, dar și cei care le-au tăinuit prin incompetență sau din complicitate faptele, sunt azi bine-merci, căci dacă nu ne-a făcut dreptate biologia, încă îi descoperim în fruntea bucatelor, vedete ale vieții politice, controlând bănci importante, companii de stat și regii autonome sau făcând pe marii reformatori ai justiției. Dacă te uiți pe bio-bibliografiile acestor mari și fecunzi oameni, nu găsești prea multe despre viața și creația de dinainte de 1989.

Nici dosarele anchetate sau judecate, nici cărți sau articole publicate. Par să fie născuți gata înzăuați, cu coif pe cap ca Atena din țeasta lui Zeus. Au rezolvat criza morală în felul lor, omițând probe, falsificându-și propriul dosar. Cumva, aceleași proceduri folosite și în cazul altor dosare care trenează sau au fost abandonate pentru că probatoriul a fost compromis din variile motive pe care deja le-am enumerat.

Noua haltă instituțională a dosarelor-problemă este socotită și ea o etapă strategică a luptei interne în cadrul magistraturii, un mijloc de presiune asupra magistraților insubordonați, cum se spunea și despre dosarele de la Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (SIPA). Multe culise însângerate prin sistemul de justiție. O luptă de cocoși care are loc sub înalta și atenta oblăduire a organelor de partid și de stat, mai comentează Radio Europa Liberă.