Cristian Pârvulescu, politolog: „Până și Putin este aproape cumsecade în raport cu Evgheni Prigojin”

Cristian Pârvulescu, politolog: „Până și Putin este aproape cumsecade în raport cu Evgheni Prigojin” Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Politologul și conferențiarul universitar Cristian Pârvulescu, decan al Facultății de Științe Politice de la SNSPA a afirmat recent că războiul din Ucraina nu va înceta prea curând, iar situația în Rusia este din ce în ce mai tensionată.

Politologul susține că trebuie să ne pregătim pentru un război care va dura o vreme îndelungată, însă e necesar să avem în vedere doar lucrurile care stau în puterea noastră. Potrivit expertului Cristian Pârvulescu, în realitate „acest război a început demult, înaintea invadării din Crimeea, iar România a fost printre cele mai dur lovite”.

„Ar trebui să ne îngrijorăm pentru ceea ce stă în puterea noastră, nu de ceea ce nu ține de noi, cum ar fi terminarea războiului, de exemplu. (...) Noi trebuie să ne pregătim pentru un război lung, cu consecințele pe care un război le are de obicei, adică inflație, instabilitate economică și politică și așa mai departe. Este un conflict al secolului al XXI-lea, în care războiul informațional este mai important parcă decât cel de pe teren”, a spus Pîrvulescu.

Ce s-ar putea întâmpla în 2023

Pîrvulescu a mai afirmat că există mari șanse ca din anul următor să nu mai avem acces la energie electrică și gaze, motiv pentru care occidentalii, consideră acesta, ar trebui să ofere un ajutor cât mai consistent Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă ne gândim la consecințele economice, cu siguranță ele vor exista. Șefa Fondului Monetar Internațional a avertizat că majoritatea economiilor vor intra în recesiune și atunci nu are cum să nu ne afecteze și pe noi. Pe de altă parte, dacă iarna aceasta avem energie electrică și gaze, nu este la fel de sigur că vom avea și iarna viitoare.

Iar Rusia, în măsura în care nu și-a atins obiectivele în războiul-fulger, nu are niciun interes să încheie mai repede acest conflict. Iar Ucraina, pe de altă parte, nu poate să pună Rusia în situația de a fi influentă în zonă în urma unui război rapid. Și aici mai este o decizie pe care și noi și ocidentalii trebuie să o luăm. Ajutăm Ucraina și o ajutăm până la capăt. Dar dacă ne dorim ca acest capăt să fie mai aproape, atunci trebuie să o ajutăm ceva mai consistent.

Și mai este o discuție despre ce înseamnă o victorie ucraineană. O victorie ucraineană înseamnă recuperarea teritoriilor pe care Rusia le ocupase. Dar acest lucru nu înseamnă înfrângerea Rusiei. Ci, chiar dacă se va încheia un tratat de pace, un armistițiu, Rusia, câtă vreme rămâne intactă, va reprezenta un pericol.Până una, alta, continuarea războiului este în interesul lui Putin. Conștient că a pierdut pierdut războiul din punct de vedere teritorial, că nu și-a atins și nici nu-și va putea atinge decât printr-o minune obiectivele, acesta încearcă să atragă de partea lui rușii. Vrea să facă în așa fel ca acest război să nu pară o înfrângere, iar pentru acest lucru are nevoie de un război foarte lung”, a spus politologul.

Ceaikovski, Dostoievski și Șostakovici, comparați cu Prigojin

Cristian Pîrvulescu atrage atenția asupra celor mai recente evenimente din Federația Rusă. Mai precis declarațiile lui Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, care a aruncat nenumărate critici asupra Ministerului rus al Apărării şi s-a lăudat că grupul său de mercenari este, de fapt, cea mai capabilă forţă de luptă a ţării.

„Între timp, ceea ce ne arată Rusia este ceea ce poate fi mai înspăimântător pentru societatea rusă. Așa că Ceaikovski, Dostoievski, Șostakovici par să fi fost niște fantome care au avut o existență nefericită, pentru că ceea ce ne arată Rusia este Prigojin. Până și Putin este aproape cumsecade în raport cu Evgheni Prigojin, cel care ocupă în momentul de față sfera mediatică, acest infractor de drept comun ajuns oligarh datorită președintelui rus. Privindu-l pe acesta vedem exact cum arată camarila lui Putin”, a explicat Cristian Pîrvulescu, pentru Ziare.com.