Evenimentul Zilei > Politica > Cristian Ghinea rămâne în funcţie. Moţiunea iniţiată de PSD a fost respinsă
Cristian Ghinea rămâne în funcţie. Moţiunea iniţiată de PSD a fost respinsă

Cristian Ghinea rămâne în funcţie. Moţiunea iniţiată de PSD a fost respinsă

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, răsuflă uşurat după ce moțiunea simplă iniţiată de PSD a fost respinsă marţi.

Cristian Ghinea rămâne în funcţie. Moţiunea iniţiată de PSD a fost respinsă  cu 143 deputați „pentru”, 171 „împotrivă” şi o abţinere. Președintele de ședință, Cristina Prună (n.r. – vicepreședinte USR al Camerei Deputaților), a confirmat ştirea momentului.

Rezultatul nu a fost acceptat de social-democraţi şi precizat că situaţia voturilor a fost alta decât cea prezentată mai sus. „Moțiunea simplă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților. Potrivit art. 129, aliniat 3 din regulamentul Camerei, putem dezbate și vota prin mijloacele electronice strict actele normative.

PSD a lansat acuzaţii dure despre rezultatul moţiunii

Moțiunea simplă nu e un act normativ. Rezultatul pe votul din sală ne arată o diferență de peste 20 de voturi în favoarea adoptării moțiunii simple. Prin urmare, oricât de atașată ați fi de ministrul Ghinea și de partidul din care faceți parte, nu puteți lua în calcul voturile date pe tabletă. Să plece Ghinea, că moțiunea simplă a fost adoptată”, a declarat Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD.

La fel a reacţionat şi copreședintele AUR, George Simion, care i-a transmis Cristinei Prună să „anunțe corect rezultatul, în caz contrar fiind vorba de abuz în serviciu”. De cealaltă parte, replica a fost dată de liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, care a respins solicitarea PSD și AUR.

Ghinea

Amintim că la această situaţie s-a ajuns după ce PSD a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene. Documentul a fost semnat de 82 de parlamentari, iar titlul ales pentru moţiune a fost „Cristian Ghinea, de la zero la abis!”.

Luni a fost scandal în Parlament

Luni, în Parlament, unde s-a dezbătut moțiunea simplă împotriva lui, Ghinea a spus că testul este un „banc prost”. Mai mult, acesta i-a recomandat liderului PSD, Marcel Ciolacu, să nu îl pună pe Facebook, pentru că riscă să îi fie suspendat contul.

„Sunt cinci mari minciuni în această moțiune, pe care oricine le putea verifica din informații publice”, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a susținut că în 2021 au intrat în România 1,6 miliarde de euro, „adică aproape jumătate de milion de euro pe oră”.

La rândul lor, conducerea PSD a cerut tuturor parlamentarilor să voteze moțiunea simplă împotriva ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene Cristian Ghinea și „să respingă corupția din PNRR”, conform antena3.ro.

Fostul valutist Simonis

„Fostul valutist Simonis, azi mare social democrat, s-a declarat nemulțumit în Parlament de nivelul intelectual al consumului meu artistic. Asta după ce am zis într-un interviu că joi seara târziu, când a declanșat PSD cu fake news-ul lor furtuna în pahar cu apă, aveam telefonul închis și mă uitam la Terminator. Deci, trebuie să ridic nivelul. Aveți ceva recomandări de pe Netflix sau HBO Go?”, scria Ghinea pe Facebook.

Luni, 14 iunie, dezbaterea legată de moţiunea simplă a generat un scandal de amploare în Camera Deputaților. În acest context, recomandăm şi lecturarea editorialului semnat de Ada Meseşan:  Justiția în fapt și ideea lui Ghinea despre ea.

Altfel, este interesant de remarcat cum explică Ghinea lipsa banilor pentru irigații, dând vina pe Comisia Europeană.