Cristian Ghinea: Nu vom numi judecători la CCR dacă nu vor avea aceeași viziune ca noi asupra pensiilor
- Sabina Popescu
- 10 iunie 2021, 07:17
Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor, a anunțat că magistrații care vor fi numiți la CCR trebuie să aibă aceeași viziune asupra sistemului de pensii ca cea a politicienilor USR-PLUS.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a vorbit, miercuri, 9 iunie, despre creșterea voluntară a vârstei de pensionare și stadiul de cotizare, care nu va mai fi unul fix, ci în relație cu numărul de ani de lucru și profesia prestată. "Va fi o formulă fixă, dar nu pentru toată lumea", s-a exprimat ministrul Investițiilor.
Cristian Ghinea a mai subliniat că nu va numi magistrați la Curtea Constituțională a României care să nu aibă aceeași viziune asupra sistemului de pensii potrivit celor ale politicienilor USR-PLUS.
Ce a cerut Comisia Europeană României
Potrivit declarațiilor ministrului Cristian Ghinea, reformele care au loc în sistemul de pensii se conformează cerințelor Comisiei Europene formulate, întâia oară, acum zece ani de zile.
"Comisia Europeană și-a dorit, pentru noi, ceea ce ne recomandă de zece ani. Tema nu a apărut brusc pe agendă. România are recomandare de mai mulți ani, care spune că avem un sistem de pensii dezechilibrat și spune și că avem probleme cu echitatea pensiilor. Avem pensii sărace și nedrepte. Acest regulament spune că statul membru - nu numai România - trebuie să rezolve prin planurile naționale aceste recomandări. Dacă nu le rezolvăm, planul nu este acceptat", a spus demnitarul.
Pensiile nu trebuie să depindă de pixul unui politician
"De vreo șapte ani avem această recomandare. Niciun guvern nu a făcut nimic. PSD a mărit pensiile brusc, cu ocazia alegerilor, care a fost nesustenabilă. E mai bine să ai o creștere a pensiilor sigură, decât să depinzi de pixul unui politician. Am avut guverne care au agravat problema aceasta în loc să o rezolve. Am avut un dialog foarte detaliat în acest sens cu Comisia Europeană", a mai spus Cristian Ghinea.
Referitor la termenul limită până la care trebuie să aibă loc reforma sistemului de pensii în România, ministrul Investițiilor a transmis că "pe propunerea noastră, legea trebuie să fie aprobată în Parlament anul viitor și să intre în vigoare în anul 2023".
"În pregătirea acestei legi, vom avea consultări extinse cu toți factorii interesați și tot în pregătirea acestei legi vom avea un proces de recalculare a tuturor pensiilor și de digitalizare. Sunt dosare de pensii care putrezesc în arhivă", a mai spus ministrul.
Ghinea atacă foști polițiști
Demnitarul român nu a oferit garanții că, odată adoptate reformele în cauză, sistemul de pensii nu ar putea suferi alte modificări la momentul unei eventuale schimbări ale guvernării. În schimb, Ghinea a spus că "dacă avem curaj să vorbim cu românii, concret, aceste detalii, cred că toată lumea este de acord cu ideea că trebuie să creștem pensiile mici. Nu tăiem pensiile".
"Mă adresez foștilor polițiști - foarte mulți sunt la pensia medie. Există niște foști ofițeri superiori care au profitat de niste legi ca să iasă la pensie pe ultimele salarii. De ce nu rezolvăm aceste cazuri? Se calculează o contribuție medie pe ultimii 10 ani... Cât ai avut salariul, atât primești pensie. Asta înseamnă să aducem pensiile speciale în linie cu contributivitatea", a spus ministrul Cristian Ghinea.
Judecătorii CCR trebuie să respecte viziunea USR-PLUS
Reprezentantul Investițiilor și Proiectelor Europene a subliniat că va susține atât el, cât și alți politicieni USR-PLUS ca noii judecători care vor fi numiți la CCR să aibă aceeași viziune asupra sistemului de pensii ca cele ale useriștilor.
În opinia ministrului Ghinea, numai magistrații sunt intangibili. În rest, toate pensiile pot intra în logica contributivității. Cristian Ghinea a subliniat, însă, că nu există un consens la nivelul coaliției în acest sens.
"Eu cred că trebuie să citim foarte atent deciziile CCR pentru că sunt căi de a legifera. Curtea a fost clară la magistrați și a spus că celelalte pensii pot fi aliniate cu contribuția. (...)
Toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă. Avem niște limite ale CCR. Deciziile CCR sunt greșite și nu este ceva matematic, nu este unu plus unu egal doi. Sunt opinii politice ale CCR. Vor fi numiți oameni la CCR anii care vin. Eu vreau ca voturile USR-PLUS date în Parlament pentru viitori judecători CCR să fie condiționate de niște aspecte legate de bunul simț - nu există categorii exceptate de la contributivitate. (...)
Îi vom întreba pe cei pe care îi numim la CCR ce părere au despre acest punct, care pentru noi e important. Voi susține în partid să nu numim niciun judecător la CCR dacă există această aberație de interpretare a Constituției", s-a exprimat ministrul la Digi24.