Evenimentul Zilei > Justitie > Un fost judecător CCR despre avizele CSM: „Se impune modificarea legii”
Un fost judecător CCR despre avizele CSM: „Se impune modificarea legii”

Un fost judecător CCR despre avizele CSM: „Se impune modificarea legii”

Simona Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, a dezvăluit că Justiția are nevoie de o reformă și că se impune modificarea legilor pentru a o obține.

Fostul judecător CCR și deputat PSD, Simona Maya Teodoroiu, susține că se impune schimbarea legii, în așa fel încât un aviz al Consiliului Superior al Magistraturii pe legi care afectează justiția să fie obligatoriu și nu doar consultativ, așa cum este în prezent.

„Este necesar avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii pentru orice proiect de lege care vizează indepedența și buna funcționare a justiției!

Se impune modificarea legii în scopul instituirii avizului. Conform al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la oricare proiect care poate afecta indepedența sistemului judiciar!

Potrivit art.133 (1) din Constituția României, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul indepedenței justiției. Aceasta este principala rațiune constituțională a existenței sale. Să garanteze, prin mijloacele și pârghiile legale aflate la dispoziția sa că justiția este și rămâne independentă.

Justiția trebuie să fie independentă de factorul politic sau de oricare alte ingerințe exterioare”, spune Maya Teodoroiu.

Ce mai spune fostul judecător CCR? CSM dă aviz negativ proiectului depus de Ministrul Justiției

Astăzi, CSM a făcut public avizul său negativ la un proiect de lege inițiat de un om politic. Este vorba despre Ministrul Justiției.

Astfel s-a arătat că această propunere legislativă nu este insoțită de instituirea unor garanții. Garanții ce trebuie să dea eficiență principiului independenței justiției. Acest lucru se realizează prin asigurarea unei protecții adecvate a judecătorilor și procurorilor.

Este vorba de protecție împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor.  Dovedește o neîntelegere a semnificației reale a principiului independenței justiției.

O colaborare loială CSM-MJ (în condițiile în care CSM nu are drept de inițiativă legislativă), ar fi presupus ca MJ, în calitatea sa de inițiator, să țină cont de avizul CSM, chiar dacă este doar unul consultativ. În lipsa ei, este evidentă necesitatea introducerii în lege a avizului conform al CSM pentru proiectele care privesc indepedența justiției și buna sa funcționare. Dacă nu, ceea ce este astăzi un proiect privind desființarea unei secții de parchet, în ciuda opoziției CSM, mâine poate fi orice altceva care să însemne o atingere sau afectare semnificative ale statutului, indepedenței și inamovibilității judecătorilor.

Nu în ultimul rând, aprecierile asupra eficienței sau ineficienței unei unități de parchet nu trebuie să fie apanajul politicienilor. Există, pentru aceasta, pârghii legale aflate la dispoziția CSM.

Iar ideea măsurării corupției în magistratură ca pe o „producție la hectar”, mai rodnică sau mai săracă, este una cu implicații grave, din orice unghi am privi-o”, scrie Simona Maya Teodoroiu pe Facebook.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.