Cristian Bușoi, raportor al Parlamentului European pentru Programul EU4Health: Detalii despre programul de sănătate

Cristian Bușoi, raportor al Parlamentului European pentru Programul EU4Health: Detalii despre programul de sănătate

Cristian Bușoi, care este președintele Comisiei ITRE și raportor al Parlamentului European pentru Programul EU4Health a prezentat astăzi Parlamentului European raportul său privind Programul de Sănătate al UE 2021-2027, EU4Health.

Sunt propuse investiții în infrastructură și prevenție, realizarea dosarului electronic european al pacientului, întărirea și extinderea rețelei europene de centre de excelență. Programul prioritizează lupta împotriva cancerului, în special a cancerului la copii.

"Am prezentat astăzi în cadrul Comisiei #ENVI din Parlamentul European raportul meu pentru Programul independent de sănătate #EU4Health. Sunt onorat să fiu responsabilul Parlamentului European pentru acest Program extrem de important pentru viitorul Uniunii Europene și a cetățenilor ei. EU4Health are un buget de 9,4 miliarde de euro, cel mai generos buget pe care l-a avut până acum Sănătatea, iar în principalele obiective ale Programului sunt consolidarea sistemelor de sănătate din statele membre și pregătirea acestora pentru a face față crizelor și provocărilor de sănătate.

Ca raportor am propus mai multe modificări față de propunerea Comisie Europene, pe care le consider esențiale pentru a răspunde nevoilor reale ale pacienților și medicilor și întărirea sistemelor medicale. Spre exemplu, realizarea din acest buget a unor investiții în infrastructură medicală, în principal la nivelul asistenței medicale primare; construirea de spitale, care urmează a fi finanțate din fondurile de coeziune pentru consolidarea pe termen lung a sistemelor de sănătate și ca răspuns la provocările actuale și viitoare de sănătate ar trebui sa reprezinte o prioritate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am propus investiții în prevenție și medicină personalizată. De asemenea, finanțări pentru întărirea Rețelei Europene de Centre de Excelență pentru boli rare, dar și extinderea rețelei pentru centre de excelență în boli transmisibile și netransmisibile, în special, cancer. Cancerul - și mai ales cancerul la copii - trebuie să reprezinte o prioritate a Programului #UE de Sănătate.

Am propus investiții în diagnosticarea precoce și screeningul timpuriu pentru a consolida prevenirea și depistarea atât pentru bolile transmisibile, cât și pentru cele care nu sunt transmisibile: bolile cardiovasculare, bolile neurodegenerative, bolile respiratorii, diabetul.

Am propus elaborarea și punerea în aplicare din bugetul EU4Health a Dosarului electronic european de sănătate, care să ofere sistemelor de asistență medicală mijloacele necesare pentru a îmbunătăți disponibilitatea și calitatea asistenței medicale, iar pacienții să poată avea acces mai rapid și mai ușor la tratament oriunde in UE.

Consider că programul EU4Health trebuie să fie mai mult decât un simplu răspuns la criza COVID-19. Acest program trebuie să îmbunătățească sistemele noastre de sănătate, să le întărească, astfel încât acestea să fie capabile să facă față unor pandemii viitoare și, în același timp, să abordeze și provocările pe termen lung cu care ne confruntăm deja: rezistența antimicrobiană, îmbătrânirea, bolile transmisibile și netransmisibile, bolile cronice, reticența la vaccinare, deficiența de medicamente. România trebuie să profite la maximum de toate finanțările oferite de Uniunea Europeană în domeniul Sănătății", a anunțat Cristian Bușoi, președinte ITRE și raportor al Parlamentului European pentru Programul EU4Health.