Directorul general al Băncii pentru Reglementări Internaţionale (BRI), Augustin Cartens, recomandă băncilor centrale să regleze folosirea criptomonedelor pentru conversia lor în monede reale.
Bitcoin, cea mai veche criptomoneda, concepută ca un sistem alternativ de plată pentru a scăpa de orice intervenţie guvernamentală, a dezvoltat caracteristicile unei bule speculative, ale unei piramide Ponzi, și a unei „catastrofe de mediu”, a explicat şeful BRI la o conferinţă organizată de Bundesbank, Banca Centrală Germană.
„Piramida Ponzi” face referire la acel sistem de escrocherie în care nou-veniţii finanţează câştigurile primilor investitori, criptomonedele nu reprezintă sau nu sunt legate de nicio realitate sau bogăţie economică în sine. Criptomonedele sunt generate de către niste lgoritmi matematici, care rulează pe clculatoare foare puternice si care consumă foarte multa energie, generând o „catastrofa pentru mediu”, este vorba despre consumul monstruos de energie pentru necesarul calculelor pentru stabilirea cursului bitcoin.
BRI, organism care ce reuneşte 60 de bănci centrale, susține că „bula speculativă” a vizat creşterea extravagantă a valorilor criptomonedelor în 2017, urmată de o prăbuşire cu peste 50% în ultimele săptămâni.
Cursul bitcoin este în cădere liberă şi după ce a atins 20.000 dolari la finele anului, în la 5 februarie a căzut sub 6.000 dolari şi continuă să scadă.
„Ascensiunea fulgerătoare a monedelor virtuale, electronice, nu trebuie să ne facă să uităm locul important pe care îl ocupă Băncile Centrale ca depozitare a încrederii publicului”, a mai declarat Cartens.