Crin Antonescu şi Victor Ponta au jucat hora unirii opoziţiei

Crin Antonescu şi Victor Ponta au jucat hora unirii opoziţiei

Inspiraţi de ceremoniile de la Iaşi, dedicate Zilei Unirii, liderii PSD şi PNL au anunţat alianţa politico-electorală pe care o vor parafată la începutul lui februarie.

Februarie 5, 2011. Aceasta este data la care Crin Antonescu şi Victor Ponta şi-au propus să semneze "contractul" PSD-PNL. Cei doi lideri ai opoziţiei şi-au anunţat alianţa, în mod simbolic, ieri, la Iaşi, chiar de Ziua Unirii. Antonescu şi Ponta s-au afişat împreună în premieră, într-o conferinţă de presă comună unde s-au prezentat drept "alternativa binelui" la "axa răului Băsescu-PDL".

"Aici, în acest loc special al istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti, în această zi specială din istoria României, spun în numele PNL - suntem decişi să purcedem la un act politic major, la constiturea unei alianţe", a justificat Crin Antonescu "unirea" cu PSD.

Mişcat de solemnitatea momentului, Victor Ponta a întărit acordul cu PNL cu un citat din Cuza pe care a mărturisit că tocmai l-a primit de la cineva: "Unirea este singura stare politică ce ar putea să asigure viitorul nostru, să ne permită a da ţării organizarea ce o aşteaptă de atât de mult timp".

Ne puteți urmări și pe Google News

După această prefaţă, Victor Ponta a schiţat aşteptările legate de noua alianţă politică. În viziunea sa, PSD şi PNL vor avea "obiective naţionale esenţiale" care ţin de aşteptările oamenilor". "Să oprim măsurile anti-sociale ale guvernări, să redăm oamenilor banii care le-au fost furaţi de actuala putere, să relansăm economia şi, în plus, oamenii ne mai cer ceva, să-i pedepsim pe cei care au încălcat legea, care i-au umilit şi năpăstuit", a expus el primele promisiuni electorale ale alianţei PSD-PNL.

Liberalii au obţinut paritate

Satisfăcut că negocierile cu PSD au dat rezultate, Crin Antonescu a precizat că PNL va obţine un număr egal de candidaţi. "Este vorba de principiul oricărei mari alianţe: principiul parităţii, adică al unei construcţii între două forţe politice care se socotesc egale şi se tratează reciproc ca egale, o structură şi un principiu care se va manifesta într-o paritate de propuneri pe care o vom face electoratului, urmând, evident, ca electoratul să decidă cine, unde şi în ce măsură va trebui să-l reprezinte", a spus, ieri, Antonescu.

Paritatea se referă însă la acele funcţii deţinute în prezent de reprezentanţi ai PDL. Înainte de aplicarea acestui principiu se va aplica regula că PSD va nominaliza candidaţii pentru funcţiile de primar sau preşedinte de consiliu judeţean pe care deja le deţine. La fel şi PNL. Pentru poziţiile deţinute de PDL, candidaţii vor fi desemnaţi în mod egal de PSD şi PNL în urma unor sondaje. Ponta şi Antonescu au anunţat că, până în vară, vor desemna toţi candidaţii pentru locale.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, fiecare deputat şi senator PSD şi PNL îşi va păstra colegiul deţinut. Colegiile deţinute de parlamentarii PDL vor fi împărţite între liberali şi socialdemocraţi.

Cota unică, monedă de schimb

Deşi târgul pare să dezvantajeze PSD, şi social-democraţii ar fi obţinut din partea liberalilor certitudinea că sunt dispuşi să "joace" cota unică, ce le-a atras electorat după 2005. Întrebat însă dacă va renunţa la principiul impozitării cu 16% aşa cum sugera săptămâna trecută, liderul PNL s-a eschivat. "Am spus că, în materie de cotă unică sau de impozit progresiv, nimeni dintre noi nu se va crampona de una sau de alta ca de o lozincă electorală", a afirmat liberalul.

Cu aceste propuneri, pe 5 februarie, Victor Ponta, în faţa Consiliului Naţional al PSD, şi Crin Antonescu, în faţa Delegaţiei Permanente a PNL, se vor prezenta pentru a cere aprobarea partidelor. Dacă vor fi validate, cei doi lideri ai opoziţiei vor semna protocolul.

DECLARAŢII

"Sunt convins că împreună putem crea o alternativă a binelui pentru că axa răului este deja creată.", VICTOR PONTA, preşedinte PSD

"Este o alianţă cum până acum nu s-a mai făcut în politica românească.", CRIN ANTONESCU, preşedinte PNL

ZIUA UNIRII

Preşedintele Traian Băsescu, huiduit la Iaşi şi la Focşani

  • Maria Craus 

Traian Băsescu a fost huiduit ieri în timpul ceremoniilor oficiale de la Iaşi şi de la Focşani prilejuite de împlinirea a 152 de ani de la Unirea Principatelor. De acelaşi tratament au avut parte miniştrii Elena Udrea, Teodor Baconschi şi Gabriel Oprea.

"Cuza cel Mare, Băsescu dezbinare!"

În faţa celor aproape 5.000 de oameni prezenţi în Piaţa Unirii, Traian Băsescu a fost huiduit, atât în timp ce primea onorul militar, cât şi în timp ce preoţii oficiau slujba de pomenire a eroilor neamului.

În jur de 500 de membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate şi în Rezervă, filiala Iaşi, i-au cerut şefului statului să părăsească Piaţa Unirii şi au scandat "Cuza cel Mare, Băsescu dezbinare!", "Cuza a făcut armata modernă română, Băsescu o distruge!", "Vânzător de ţară!", "Mincinoşii!", "Demisia!", "Hoţii!" şi "Ruşine!".

"Nu este bine primit la Iaşi"

Din cauza huiduielilor, Traian Băsescu a părăsit la un moment dat locul unde se aflau oficialităţile şi a mers să discute cu sindicaliştii. "Ştie că noi îl huiduim şi a venit să discute cu noi. Preşedintele mi-a spus că sunt unul dintre cei care au primit miliardul la pensionare. I-am spus că poate Oprea a primit miliardul, căci dacă primeam aceşti bani, acum eram om de afaceri. Nu trebuia să vină în Piaţa Unirii, nu este bine primit la Iaşi", ne-a declarat liderul sindical colonel în rezervă Dan Moraru.

Huiduielile nu au încetat nici în timpul depunerii coroanelor de flori şi au luat o amploare şi mai mare în timpul discursului susţinut de preşedintele României.

Băsescu: "Am venit din respect pentru istorie"

"Trebuie să avem tăria să continuăm reforma (...), într-un cuvânt, trebuie să modernizăm ţara şi să ne modernizăm pe noi înşine. La mulţi ani şi să aveţi putere să vă faceţi ţara aşa cum o vrem", le-a urat preşedintele ieşenilor prezenţi în piaţă.

La final, spre deosebire de anii trecuţi, Traian Băsescu s-a prins în Hora Unirii pentru mai puţin de un minut, retrăgânduse apoi la hotelul unde era cazat. Câteva ore mai târziu, scenariul de la Iaşi s-a repetat şi la Focşani. "Nu vin nici pentru voturi, nici pentru aplauze, nici pentru fluierături, dar trebuie să vă spun că vin în primul rând din respect pentru istorie", a declarat Traian Băsescu la Focşani.