Crima organizată profită de pandemie. Avertismentul Europol pentru liderii UE

Crima organizată profită de pandemie. Avertismentul Europol pentru liderii UE

Un raport al Europol, organizația de poliție a Uniunii Europene, atrage atenția asupra criminalității organizate care se manifestă din ce în ce mai puternic în toate statele blocului comunitar.

Organizația europeană de poliție, Europol, lansează un avertisment pentru statele europene. Criminalitatea organizată se extinde în toate zonele din Uniunea Europeană. Situația îngrijorătoare a fost prezentată de Europol, organizația europeană de poliție, într-un raport consistent privind criminalitatea care a fost dat publicității luni, la Lisabona. Documentul are la bază informații și situații culese de anchetatori și servicii de securitate de pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, niciodată amenințarea pentru Uniunea Europeană și cetățenii săi nu a fost mai mare decât în prezent. Documentul atrage atenția că există un mare pericol ca infractorii să exploateze pandemia de COVID-19 precum și efectele sale economice şi sociale pe termen lung. Actuala situație epidemiologică, atrag atenția reprezentanții Europol, asigură „condiţii ideale” pentru infractorii care vizează siguranța cetățenilor, a companiilor și a entităților publice.

Analiza realizată de experții Europol are la bază mii de cazuri aflate în anchetă şi informaţii de la investigatori și servicii de securitate de pe teritoriul Uniunii Europene. De aceea, susțin reprezentanții organizației, documentul este o oglindă foarte fidelă a situației infracționale de la acest moment.

Organizațiile criminale se folosesc de paravane legale

Una dintre concluziile din raportul Europol a fost că 70% din bandele şi reţelele infracţionale sunt active în cel puţin trei state membre UE. Cel puţin 40% dintre bandele infracţionale sunt implicate în traficul de droguri, de departe cea mai răspândită activitate infracţională în UE.

Studiul mai arată, în mod clar, un grad ridicat de organizare a bandelor infracţionale şi modul strâns în care lumea interlopă se împleteşte cu aspectele legale ale vieţii. Astfel, bandele infracţionale sunt organizate aidoma companiilor, cu diferite niveluri de management. Peste 80% din reţelele infracţionale au folosit structuri de afaceri legale şi cel puţin 60% dintre bande au utilizat mita ca mijloc de a-şi continua afacerile.

Spălarea banilor a fost organizată în mod profesionist şi a fost creat un sistem financiar interlop, menţionează raportul, care adaugă că bandele infracţionale vor profita de toate posibilităţile pentru a submina economiile europene.

Ne puteți urmări și pe Google News