Creșterea salariului minim, de la 1 iulie. Angajații care vor primi mai mulți bani

Creșterea salariului minim, de la 1 iulie. Angajații care vor primi mai mulți bani Sursa foto: Dreamstime.com

Salariul minim pe economie va crește începând de la 1 iulie. Astfel, valoarea brută a acestuia va ajunge la 3.700 de lei. De această majorare vor beneficia doar anumite categorii de angajați, fiind excluși cei din sectorul agricol și alimentar.

Salariul minim ajunge la 3.700 de lei

Până în prezent, salariul minim brut era de 3.300 de lei. De la începutul lunii iulie, acesta se va majora cu 12,12%, ajungând la valoarea brută de 3.700 de lei.

Astfel, un angajat care are contract de muncă pentru salariul minim va primit lunar 2.363 lei, reprezentând valoarea netă.

Salariu minim

Salariu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Câți angajați din România vor beneficia de această majorare

În prezent, 760.000 de români beneficiază de salariul minim pe economie. Conform Ministerului Muncii, aceștia cumulează 13,9% din totalul angajaților activi în piața muncii. Majorarea asumată de Guvernul României se va aplica pentru 1.871.266 de salariați. Scopul majorării este de a crește puterea de cumpărare a acestor categorii de angajați. De asemenea, prin intermediul acestui demers, Guvernul vrea să combată munca la negru.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri,etc.)”, conform Hotărârii de Guvern.

Salariul minim nu va crește pentru angajații din agricultură

Categoriile de angajați din agricultură, construcții sau industria alimentară nu vor beneficia de această creștere. Acestea sunt încadrate cu un regim diferit de taxare.  Astfel, cele trei categorii au venituri lunare mai mari decât restul angajaților din piața muncii. Toamna trecută, remunerația lunară a fost majorată în sectorul construcțiilor.

Salariul minim, construcții

Muncitor. Sursa foto: Pixabay

Conform schimbării respective, acești salariați primesc lunar 4.582 de lei, valoare brută. Concret, cei care își desfășoară activitatea în sfera construcțiilor primesc în mână suma de 3.196 de lei. În sectorul agricol, salariul minim se va acorda după aceleași calcule ca până acum. Astfel, acesta va rămâne la 3.436 de lei.

Revista presei