Angajații dezavantajați de creșterea salariului minim. Cine va avea veniturile neschimbate

Angajații dezavantajați de creșterea salariului minim. Cine va avea veniturile neschimbateVenituri Sursa foto: Dreamstime.com

Salariul minim pe economie se va majora de la începutul lunii iulie. Creșterea este așteptată de peste 1,8 milioane de români. Totuși, două categorii de salariați nu se pot bucura de aceste schimbări.

Crește salariul minim. Angajații care nu primesc niciun ban în plus

De la 1 iulie, salariul minim va ajunge la 3.700 de lei valoare brută. De această majorare nu vor putea beneficia toți angajații din piața muncii care au contracte de muncă pe salariul minim.

Concret, majorarea asumată de Guvern nu îi vizează și pe angajații din agricultură și industria alimentară. Recent, Executivul a aprobat Hotărârea prin care salariul minim de bază să crească de la 3.300 de lei la 3.700 de lei.

Măsura ar trebui să combată munca la negru

Creșterea a fost stabilită pentru a combate munca la negru, dar și pentru a elimina deficitul de personal din anumite sectoare de activitate. În plus, majorarea ar urma să ducă și la creșterea puterii de cumpărare a celor care încasează salariul minim.

Fermieri, agricultura, salariul minim

Agricultura. Sursa foto: Dreamstime.com

În plus, Guvernul vrea să aducă lefurile din România la un nivel apropiat de cel european.

„Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Salariul minim crește de la 1 iulie

Conform deciziei Executivului, tariful orar ajunge 22,024 lei pe oră, în cazul unui program normal de lucru. Astfel, valoarea netă a salariului minim va ajunge la 2.363 de lei. De aceste creșteri vor beneficia 1.871.266 de angajați. În cazul sectorului agricol și a celui alimentar, rămân pe poziții prevederile aflate deja în vigoare.

Majorarea ar fi dus la o scădere în cazul veniturilor celor care primesc tichete de masă. Pentru a evita acest lucru, Ministerul Finanțelor Publice a luat decizia de a nu lua în calcul valoarea tichetelor astfel încât acești angajați să poată beneficia de creștere.