Evenimentul Zilei > Social > BOMBĂ! Creșterea salarială, o MINCIUNĂ sfruntată! Amenințări cu PROTESTE
BOMBĂ! Creșterea salarială, o MINCIUNĂ sfruntată! Amenințări cu PROTESTE

BOMBĂ! Creșterea salarială, o MINCIUNĂ sfruntată! Amenințări cu PROTESTE

Sindicaliştii din sănătate sunt nemulțumiți de măsurile luate de Guvern la sfârșitul acestui an, printre care şi „taxa pe lăcomie”.

„Luând act de seria de efecte negative pe care Ordonanța de Urgență nr. 114/2018 (publicată ieri, 29.XII.2018) le are asupra salariaților din sectorul public de sănătate, Federația „Solidaritatea Sanitară” a inițiat un protest la adresa Guvernului, ce anunță și pregătește valul ce acțiuni de protest ce va urma în prima parte a anului 2019. La inițiativa Federației „Solidaritatea Sanitară”, denumită Plugușorul Nedreptățiților, au răspuns până acum peste 4.000 de salariați din sănătate din toată țara, mulți dintre ei transmițând deja „urările” lor la adresa Guvernului. Deși această Ordonanță de Urgență rezolvă una dintre probleme, respectiv asigură creșterea salariilor de bază pentru cca. 50% dintre salariații din sănătate cu ¼ din diferența dintre salariul actual și nivelul prevăzut în grila de salarizare pentru anul 2022, ea introduce în același timp o serie de măsuri care au un impact negativ semnificativ asupra tuturor salariaților din sănătate. Pe pagina protestului am prezentat Nota cu daunele pe care OUG 114/2018 le generează salariaților din sectorul public de sănătate. Ea va fi completată cu Calculele analitice ale pierderilor pe care le suferă salariații din sănătate. Spre exemplu, prin acest act normativ adoptat în perioada Sărbătorilor, Guvernul a decis, în mod paradoxal, să-i lipsească de drepturile cuvenite pentru activitatea desfășurată în această perioadă tocmai pe cei aflați acum la muncă pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale necesare populației. Având în vedere „obiceiul” Guvernului de a adopta acte normative ce vizează soarta salariaților din sănătate fără respectarea regulilor de dialog social (aceasta fiind principala cauză a efectelor negative) și de a face acest lucru în perioada sărbătorilor, protestele noastre sunt întemeiate. Pentru a ne asigura că astfel de situații nu se vor repeta în viitor considerăm că orice acțiune a Guvernului în perioada sărbătorilor va trebui urmată de proteste în aceeași perioadă, ce trebuie să includă și greva generală. În acest moment acțiunea inadecvată a Guvernului din timpul sărbătorilor este sancționată prin intermediul acestui protest simbolic, el reprezentând punctul de început al unor acțiuni ce asigură intrarea în anul 2019 în plin conflict colectiv de muncă”, se arată într-un comunicat transmis de sindicaliști.

Peste 4.000 de salariaţi din sănătate s-au alăturat deja iniţiativei „Pluguşorul Nedreptăţilor”, spune Federaţia, care susţine că, pentru a trage un semnal de alarmă, orice acţiune de acest fel făcută de Guvern în perioada sărbătorilor trebuie urmată şi de proteste tot în aceeaşi perioadă, proteste care să se finalizeze cu grevă generală.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern în 21 decembrie, seara, prin care se introduc noile taxe a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial. Măsurile intră în vigoare la 1 ianuarie 2019.