Creșterea economică a României va fi de 3,2%, mai mică decât anul trecut. Întârzierile PNRR vor reduce investițiile

Creșterea economică a României va fi de 3,2%, mai mică decât anul trecut. Întârzierile PNRR vor reduce investițiile Sursă: Pfongabe33 | Dreamstime.com

Comisia Europeană a făcut public un raport care arată că România va avea creștere economică în 2023, dar mai mică decât în 2022.

Inflația persistentă, condițiile de finanțare stricte și creșterea scăzută a partenerilor comerciali sunt câteva dintre cauze. Se preconizează că inflația de bază va atinge un vârf în 2023, iar inflația generală va rămâne peste ținta de inflație pe orizontul de prognoză. Se estimează că șomajul va scădea doar marginal, menținând piața muncii relativ strânsă și creșterile salariale ridicate. 

Se preconizează că investițiile vor sprijini puternic creșterea reală în 2023 și 2024. Se estimează că exporturile nete nu vor contribui la creșterea PIB-ului. În ciuda scăderii prețurilor la energie și a îmbunătățirii termenilor de schimb, cererea internă puternică va menține balanța comercială negativă.

Deficitul de cont curent este de așteptat să rămână în jur de 8% din PIB pe orizontul de prognoză, prezentând riscuri externe de sustenabilitate pe termen mediu. În ansamblu, se estimează că PIB-ul real va crește cu 3,2% în 2023 și cu 3,5% în 2024. Doar că riscurile unei prognoze negative sunt mari, din cauza întârzierilor în implementarea PNRR, care ar putea reduce investițiile. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ocuparea forței de muncă, în continuare o problemă pentru România

În ciuda creșterii solide a PIB-ului, perspectivele de ocupare a forței de muncă rămân modeste, deoarece o populație îmbătrânită și migrația în masă reprezintă un obstacol serios pentru crearea de locuri de muncă. Cu toate acestea, integrarea pe piața muncii a persoanelor care fug de războiul din Ucraina și vizele pentru lucrătorii din afara UE ar putea acționa ca factori de atenuare. Rata șomajului este de așteptat să scadă ușor, până la 5,4% în 2023 și 5,1% în 2024. Creșterile salariale au fost puternice, în special în sectorul privat, dar pentru economia totală rămân sub inflația totală a IPC. Piața forței de muncă îngustă, necesitatea de a compensa pierderile de putere de cumpărare și inflația ridicată ar trebui să contribuie la creșteri puternice ale salariilor în 2023 și 2024. Cât privește inflația de baza, aceasta va rămâne ridicată.