Cele mai multe cazuri de infecții intraspitalicești au fost raportate de Spitalul Județean de Urgență Constanța, aproape 220, urmat de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, cu 25 cazuri raportate, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, cu  21 cazuri raportate, Spital Municipal Mangalia, 10 cazuri, Spitalul Municipal Medgidia, cu 9 cazuri raportate, Spitalul Penitenciar Poarta Albă, cu 7 cazuri de infecții nozocomiale, OCH, cu  3 cazuri raportate și Spitalul Orăsenesc Cernavoda, cu un caz, potrivit șefului DSP Constanța, Cristina Schipor.

Inspectorii sanitari, care au efectuat controale în spitalele din județul Constanța au constatat că nu existau servicii de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale, pesonalul medico sanitar încălca procedurilor de pregătire pentru sterilizare, depozitare și transport a instrumentarului. Spitalele au fost amendate. “Au fost depistate nereguli care au fost sancționate. Spitalul ISIS cu 5000 de lei, Spitalul Județean cu 5500 de lei și Mangalia cu 5000 de lei. Noi suspectăm că nu raportează tot”, spune șeful DSP Constanța, Cristina Schipor.

Numărul cazurilor de infecții intraspitalicești depistate în luna ianuarie a acestui an a crescut îngrijorător. S-a inregistrat o creștere cu 30 % a numărului de infecții asociate asistenței medicale comparative cu luna ianuarie 2018. Până anul trecut, numărul infecțiilor nosocomiale reprezenta un indicator în evaluarea managerului de spital care putea fi destituit. Acum, că s-a eliminat acest impediment, autoritățile sanitare speră intr-o raportare exacta a infecțiilor spitalicesti scopul fiind eliminarea cauzelor care le produc.