Suma subvenției APIA pentru crescătorii de animale, anunțată de Ministerul Agriculturii. Câți bani se împart

Suma subvenției APIA pentru crescătorii de animale, anunțată de Ministerul Agriculturii. Câți bani se împart Subvenție pentru creșterea animalelor. Sursa foto: Pixabay

Proiectul de hotărâre de Guvern referitor la aprobarea bugetului alocat schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2024 a fost pus în transparență decizională de către Ministerul Agriculturii.

Prin urmare, suma totală alocată schemei de ajutor de stat pentru crescătorii de animale în anul 2024 respectă limita maximă stabilită pentru perioada 2023-2027, în cuantum de 561.571.180 lei.

Ce subvenție primesc anul acesta crescătorii de animale

Prin intermediul proiectului de act normativ, se precizează suma totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024, în cuantum maxim de 228.000.000 lei, încredințate ca credite de angajament.

Această sumă include 70.680.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine, și 157.320.000 lei pentru speciile ovine și caprine, din care 161.864.000 lei sunt credite bugetare, cu 50.178.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine, și 111.686.000 lei pentru speciile ovine și caprine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Finanțarea pentru crescătorii de animale este asigurată din bugetul de stat, respectând alocările bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru exercițiul financiar al anului 2024.

Carnea de porc consumată de români, provenită din import. Cât ne costă acest „lux”

Porci. Sursa foto: Arhiva EVZ

Proiectul vizează promovarea creşterii animalelor

Prezentul proiect de ordonanță vizează promovarea creşterii animalelor, prin încurajarea exploatării animalelor de reproducţie de rasă pură și a porcilor de reproducţie hibrizi.

Asistența este oferită sub formă de servicii subvenționate, destinate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, precum și întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate și celor care dețin atestat de producător, după caz.

De asemenea, beneficiază de această schemă de ajutor și persoanele juridice active în sectorul producției de produse agricole.

„Astfel, sprijinirea acestei activități constituie o pârghie pentru creșterea viabilității fermelor prin stabilizarea veniturilor fermierilor și eliminarea discrepanțelor și disparităților între categorii de ferme, sectoare agricole și teritorii, dar și pentru asigurarea menținerii producției agricole concomitent cu îmbunătățirea performanțelor economice și creșterea veniturilor pentru fermele mici/medii/de familie”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Agriculturii.

Noile măsuri adoptate de Guvern pentru fermieri

Zilele trecute, Guvernul a adoptat noi măsuri pentru fermieri, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Printre acestea se numără o subvenție la motorină, dar și acordarea de sprijin financiar pentru fermierii din sectorul vegetal, pentru crescătorii de vite de și pentru cei de porci și păsări.

Ministrul Agriculturii,

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Sursa foto: Facebook

„Săptămâna trecută am aprobat un sprijin de 100 euro/ha pentru fermierii din sectorul vegetal și echivalarea permisului categoria B cu Tr.1. În ședința de Guvern de azi, am adoptat și acordarea a 100 de euro/animal, pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe.

Primesc sprijin proporțional și crescătorii de porci și păsări. ( 100 euro/UVM ).

Am adoptat și ordonanța care le permite fermierilor amânarea plății ratelor la contractele de credit, având în vedere dificultățile pe care le au din cauza secetei pedologice.

Fermierii primesc subvenție la motorină folosită în anul 2024 la valoarea maxim posibilă, respectiv 2 lei/litru! Acest lucru înseamnă carburant pentru agricultură mai ieftin cu 25% față de cât costă la pompă”, a transmis Florin Barbu.