Cresc ratele la împrumuturi. Ce soluţii sunt?

Cresc ratele la împrumuturi. Ce soluţii sunt?

Anul trecut, bancherii recomandau creditele în lei pentru a evita riscul valutar. Tot ei erau cei care menţionau că indicii interbancari sunt la valori minime record şi vor creşte.

Ratele creditelor în lei au cunoscut o creştere greu de neglijat odată cu evoluţia Robor, astfel că toţi cei care aveau un împrumut care avea legat la dobândă şi acest indice au fost nevoiţi să plătească mai mulţi bani la rambursarea lunară a creditului.

"Pentru creditele de nevoi personale, dobânda medie a crescut de la 14,3% la 14,5%. Majorări mai puţin accentuate s-au înregistrat la cardurile de credit şi creditele auto. Rata medie a dobânzii a urcat doar cu 0,1 puncte procentuale. Creşterile s-au produs în contextul majorării dobânzilor interbancare în lei şi modificărilor implementate de bănci, în condiţiile noilor prevederi legislative", se arată în ultimul raport al Conso.ro.

Reporterii "Evenimentului zilei" au luat în calcul o creştere şi mai mare atât a indicelui Robor, cât şi a celui pentru creditele în euro, Euribor. Astfel că, pentru un credit de 50.000 de lei contractat pe 60 de luni, rata va fi de 1.100 de lei în condiţiile în care rata dobânzii este de 11,5%. Aici s-a ţinut cont de o marjă de 4% plus indicele Robor de 7,5%.

Dacă Roborul s-ar mări până la o valoare de 12%, rata împrumutului va ajunge la 1.200 lei.

Discutaţi cu banca posibilele probleme de plată

Pentru a preveni o potenţială imposibilitate de plată este de preferat să mergeţi la sucursala de la care v-aţi împrumutat pentru a putea găsi o soluţie împreună cu ofiţerii de credite.

Primul lucru care vi se va cere în cazul în care vreţi să vă restructuraţi creditul este să mergeţi la actualul loc de serviciu pentru a aduce o adeverinţă de venit tip dată de bancă, asta în cazul în care aţi avut parte de o scădere a salariului şi nu de o concediere.

În cazul în care locuiţi cu chirie, reprezentanţii Credit Europe Bank vă vor cere şi contactul de închiriere.

La UniCredit Ţiriac, ofiţerul de credite ne-a etalat posibilităţile pe care le avem la îndemână dacă ni se aprobă restructurarea. "Dacă doriţi puteţi cere să fiţi păsuit cu până la şase luni, aceasta fiind perioada maximă pe care banca noastră o acordă", ne-a explicat reprezentantul băncii.

Pe lângă graţiere mai sunt câteva soluţii, printre acestea se numără şi opţiunea de a plăti doar rata principală fără dobânzi şi comisioane, sau un alt tip de restructurare care vă avantajează pentru o perioadă limită de timp.

"Dacă doriţi, puteţi cere să fiţi păsuit cu până la şase luni, aceasta fiind perioada maximă pe care banca noastră o acordă." OFIŢER CREDITE, UniCredit Ţiriac Bank

PLUSURI ŞI MINUSURI

Soluţiile, cuţit cu două tăişuri

În cazul împrumutului în moneda europeană, potrivit calculelor făcute de reprezentanţii Conso.ro, creşterea ratei nu este chiar atât de mare, dar sunt totuşi nişte bani care trebuie daţi în plus. Care, dacă mai adăugăm şi o devalorizare a leului, ar putea reprezenta o sumă ce nu trebuie trecută cu vederea. Creditul este făcut tot pe cinci ani, numai că în acest caz valoarea lui este de 10.000 euro. Rata va creşte de la 193 de euro la 197, odată cu evoluţia dobânzii de la 5,95% la 6,8%.

Ce trebuie să ştiţi în cazul în care apelaţi la o restructurare a creditului este că, după ce se termină perioada de graţie totală sau parţială oferită de bancă, ratele vor fi ceva mai mari.

În cele mai bune cazuri, veţi avea de rambursat lunar cu 5% mai mult pe lângă rata iniţială. Sunt cazuri în care rata a crescut după anul de păsuire şi cu peste 20%.

Mărirea rambursării lunare creşte în funcţie de soluţia pe care aţi ales-o pentru a trece de perioadă cu dificultăţi financiare.

Ne puteți urmări și pe Google News