Lista celor mai sănătoși crenvurști din România. Unii conţin coloranţi obţinuţi din insecta numită coşenila
- Antonia Hendrik
- 5 martie 2018, 13:34
Pentru a veni în sprijinul consumatorilor pasionaţi de acest produs, Asociaţia Pro Consumatori (APC), a analizat 43 tipuri de crenvurşti care se comercializează la noi. Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi a APC, coordonată de către Costel Stanciu, cadru universitar.
Potrivit APC, 93% "din produsele analizate conţin aditivi alimentari, adică E-uri, de la doi aditivi alimentari până la 11 aditivi alimentari, deci numai 7% dintre produsele analizate nu conţin aditivi alimentari. La 91% din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant alimentar care poate genera anumite afecţiuni medicale dacă produsul alimentar este pregătit pentru consum prin prăjire. 42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roşu strălucitor obţinut dintr-o specie de insectă numită coşenilă. La 44% dintre produsele analizate gustul şi aroma au fost potenţate cu monoglutamat de sodiu. La 9% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngrosare suspect de apariţa anumitor afecţiuni medicale", informează ziaruldeiasi.ro.
Conform analizelor cei mai sănătoşi crenvurşti sunt:
Top 10 mărci de crenvurşti după conţinutul de carne cuprinde Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc şi fără aditivi, Golfera/Italia cu 88% carne de pui şi 2 aditivi, AIA/Italia cu 88% carne de curcan şi pui, dar cu 5 aditivi, Dulano/Germania cu 87% carne de porc şi 2 aditivi, Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui şi 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi, Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc şi 3 aditivi, Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) şi 9 aditivi, Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui şi 5 aditivi, Agil/România cu 80% piept de pui şi fără aditivi și Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) şi 5 aditivi, mai notează sursa menţionată.