Stiţi ce face creierul când dormiţi, dar ştiţi ce face când sunteţi treji?

Studiile arată că în timp ce dormim creierul nostru organizează somnul în 5 etape diferite, care se repetă ciclic la fiecare 90 de minute. Cercetătorii de la Universitatea Stanford, arată însă că acest lucru se întâmplă și atunci când suntem treji: e ca și cum mici porțiuni ale creierului adorm când noi suntem în plină activitate.

Cercetătorii subliniază că mințile noastre sunt evident mai eficiente când neuronii sunt ''porniți'', însă creierul continuă să îi ''oprească''.

Astfel se pune întrebarea de ce unele părți ale creierului ''adorm'' atunci când suntem treji, ținând cont că organismul ar fi mult mai eficient pentru a răspunde în situațiile cu care se confruntă.

O primă explicație ar putea consta în faptul că menținerea activă a tuturor neuronilor ar necesita o cantitate de energie mult prea mare, net superioară oricărei alteia solicitate de un alt organ din corp. Creierul consumă foarte multă energie, astfel deconectarea anumitor neuroni, permite economisirea acesteia. În plus, atunci când neuronii sunt foarte activi, ei generează o serie de substanțe ce pot dăuna celulelor nervoase, deconectarea lor devenind astfel necesară în timpul zilei pentru a  elimina aceste toxicități, titrează 3dots.ro.