Creier uman, dezvoltat în laborator pentru a lupta împotriva cancerului

Creier uman, dezvoltat în laborator pentru a lupta împotriva cancerului Accident vascular. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Reușită controversată în lumea medicală. Oamenii de știință au reușit să treacă peste cele mai complicate etape în construirea unui model de creier uman în miniatură în laborator. Această descoperire poate ajuta la tratamentul împotriva cancerului.

Oamenii de știință de la Centrul Máxima pentru Oncologie Pediatrică din Olanda au anunțat că au cultivat un creier folosind celule din fetuși avortați. Aceste celule se aflau în perioada de gestație cuprinsă între săptămânile 12 și 15.

Oamenii de știință din Olanda au creat un creier rezistent la cancer

Oamenii de știință descompuneau până acum țesuturile originale în celule individuale. Ulterior, foloseau celule stem embrionare sau pluripotente pentru a crește și a reproduce zone specifice ale creierului.

Descoperirea actuală i-a făcut pe oamenii de știință să ia în considerare utilizarea mini-organului pentru a modela cancerul cerebral. Aceștia vor să se concentreze în mod special pe felul în care boala se dezvoltă la copii, în speranța că va duce la un tratament.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aceste noi organoide derivate din țesuturi fetale pot oferi noi perspective asupra a ceea ce modelează diferitele regiuni ale creierului și ceea ce creează diversitatea celulară", potrivit Dr. Delilah Hendriks, lider de grup la Centrul Máxima pentru oncologie pediatrică.

Subiectul a fost dezbătut și în emisiunea „Hai live cu Turcescu”, de pe canalul de YouTube HAI România.

Obiceiuri care afectează creierul

Donatorii anonimi au fost de acord ca oamenii de știință să folosească țesutul doar în scopuri de cercetare

Demersul oamenilor de știință are rolul de a descoperi dacă pot crea un organ în expansiune pe termen lung cu aceeași complexitate celulară care se găsește într-un creier uman.

Echipa a tăiat țesutul cerebral fetal în bucăți mici și le-a organizat într-un vas. Ulterior, echipa a plasat culturile pe un agitator orbital, după cum relatează Daily Mail.

În primele patru până la opt zile, cercetătorii au observat că s-au format mai multe structuri 3D care au continuat să crească, în timp ce încă mai semănau cu țesutul cerebral ca aspect.

Creier, cancer

Divizarea organoidului creierului fetal se reforma la o dimensiune dublă față de cea inițială în 20-30 de zile de cultură

Prin divizarea organoidului creierului fetal, acesta se dezvoltă la o dimensiune dublă față de cea inițială în 20-30 de zile de cultură. Acest proces complet a continuat pe parcursul a opt luni, mini-creierul ajungând în cele din urmă la o dimensiune de 1.500 de centimetri cubi. Atunci, creșterea sa a încetinit, dar a putut fi menținută.

Echipa s-a concentrat apoi asupra obiectivului său principal de combatere a cancerului cerebral. Aceștia au folosit unele dintre organoidele nou formate pentru a dezvolta mini-tumori. Cercetătorii au folosit CRISPR-Cas9, o tehnică de editare genetică. Tehnica a fost aplicată la un număr mic de celule din organoizi pentru a introduce o genă canceroasă numită TP53.

Întregul proces a durat până la trei luni pentru ca gena să preia complet controlul asupra celulelor sănătoase. Experimentul a replicat aceleași caracteristici ale celulelor canceroase tipice și a demonstrat potențialul pentru cercetarea medicamentelor împotriva cancerului.

Demersul cercetătorilor demonstrează că ar putea fi posibilă utilizarea organoizilor pentru a căuta un tratament împotriva cancerului:

„Organoizii cerebrali din țesutul fetal sunt un nou instrument neprețuit pentru a studia dezvoltarea creierului uman. Noul nostru model de creier derivat din țesuturi ne permite să înțelegem mai bine modul în care creierul în dezvoltare reglează identitatea celulelor, a declarat co-autorul Dr. Benedetta Artegiani.