Precedent istoric pentru creditele în euro: rate plătite la cursul din ziua încheierii contractului
- Vasile Andrei
- 23 noiembrie 2018, 03:06
Tribunalul Specializat din Cluj a luat o decizie considerată istorică, într-un litigiu bancar. Concret, o bancă a fost obligată să restituie unui client banii pe care i-a încasat în plus, în cursul achitării ratelor. Este vorba despre diferența față de valoarea euro-leu din ziua încheierii contractului de împrumut.
Instanța luase decizia aceasta încă din luna mai, anul current, însă abia recent a apărut motivarea hotărârii, arată avocatul Gheorghe Piperea. Acesta a reprezentat la tribunal familia care dăduse banca în judecată. Piperea a declarat pentru ziarul Jurnalul că această decizie reprezintă un precedent istoric, care trebuie să fie cunoscut de români.
În esență, Tribunalul Specializat din Cluj arată în motivarea deciziei sale că acea clauză de risc valutar din contractul de împrumut, impusă de bancă, e abuzivă și lovită de nulitate absolută. Practic, clientul e obligat, prin această clauză, să suporte costul deprecierii cursului euro-leu, ceea ce înseamnă un plus de plată la fiecare rată.
„Decizia nu a fost atacată cu recurs și, în acest fel, ea devine obligatorie pentru banca respectivă”, a spus avocatul Gheorghe Piperea. Acesta arată că românii trebuie să cunoască decizia Tribunalului din Cluj, pentru a fi invocată în toate spețele similare. Și că în România a fost câștigat dreptul de a plăti ratele la cursul de schimb euroleu din ziua încheierii contractului cu banca. Situația aceasta este cu atât mai important cu cât ponderea creditelor contractate de români în moneda euro e de 15 ori mai mare față de creditele în alte valute.
„Tendința unei valute de a se aprecia pe fondul crizelor economice este deja cunoscută, iar intimata-pârâtă, dată fiind calitatea sa de bancă comercială, cunoștea acest lucru când a lansat produsul său de creditare.
Concluzionând, tribunalul reține caracterul abuziv și, pe cale de consecință, nulitatea absolută a clauzei cuprinse în art. 4.1 din contractul de credit în măsura în care îi obligă pe apelanții consumatori să suporte variațiile, pozitive sau negative, ale cursului de schimb al BNR aplicabil EUR/ RON la data încheierii contractului de credit”, se afirmă în pasajul de referință din decizia Tribunalului Special Cluj.