Ce se va întâmpla cu CREDITELE ROMÂNILOR. BNR a făcut ANUNŢUL aşteptat de toată lumea

Ce se va întâmpla cu CREDITELE ROMÂNILOR. BNR a făcut ANUNŢUL aşteptat de toată lumea

Zi crucială pentru creditele românilor! Consiliul de Administraţie al BNR a decis astăzi să menţină dobânda de politică monetară la 1,75%, respectiv acelaşi nivel din ultimii doi ani şi patru luni. Decizia vine în contextul creşterii spectaculoase a costurilor finanţării în lei. Deciziile luate vor fi prezentate mai pe larg in cadrul unui briefing de presa sustinut de Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la ora 15:00.

De asemenea, în cadrul şedinţei CA al BNR s-a mai hotărât gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, precum şi îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politica monetară la +/-1,25 puncte procentuale, de la +/-1,50 puncte procentuale, potrivit capital.ro. 

"Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit creşte la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută", menţionează BNR în comunicatul citat. 

Cu toate că dobânda-cheie de politică monetară se află la un nivel minim record, iar tendința globală este de creștere a dobânzilor, BNR a decis să nu ridice încă nivelul pentru a da apă la moară unei creșteri suplimentare pentru ROBOR. BNR ajută totodată bancile să se împrumute mai ușor și mai ieftin de la banca centrală, ceea ce ridică nivelul lichidităților.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Menținerea dobânzii-cheie a fost luată ca urmare a presiunii din piață și a presiunii puternice din zona politică. O creștere s-ar fi transferat în întreaga piață, s-a luat această decizie pentru a nu iflama și mai mult creșterea ROBOR", a declarat la Realitatea TV analistul economic Constantin Rudnițchi.

Banca Centrală constată că există o problemă de lichiditate în sistem și ajută băncile să rezolve această problemă, a explicat Rudnițchi. "O variantă ar fi fost intervenția în piață a BNR sau scăderea rezervelor minime obligatorii. S-a făcut însă o mișcare doar pe dobânzile pe care BNR le percepe de la bănci. În acest fel încurajează să fie mai multă lichiditate, prin faptul că își reduce marja în raport cu banii depuși sau luați de bănci", a mai spus specialistul financiar la Realitatea TV.