Credite ipotecare pe 50 de ani. Proprietatea și datoriile vor putea fi transmise copiilor. Măsuri pregătite de guvernul britanic

Credite ipotecare pe 50 de ani. Proprietatea și datoriile vor putea fi transmise copiilor. Măsuri pregătite de guvernul britanic Sursa: Arhiva EVZ

Guvernul Marii Britanii ia în calcul ideea creditelor ipotecare foarte lungi, de până la 50 de ani, care ar urma să fie transmise din generație în generație. Acest lucru va permite mai multor oameni să acumuleze capitaluri proprii, în loc să-și plătească chiria.

Ideea este una asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în Japonia. Astfel, acest tip de credite ar permite oamenilor să-și cumpere o casă, fără a finaliza însă rambursările ipotecare pe parcurul vieții. Proprietatea și datoriile vor putea fi transmise copiilor lor.

Acest concept vine în contextul în care împrumutirile ipotecare au scăzut cu 36% în aprilie, fiind un alt semnal că piața imobiliară începe să-și piardă din avânt.

Vorbind reporterilor în timpul călătoriei sale la summitul NATO de la Madrid, Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a confirmat că ideea de credit ipotecar pe 50 de ani este luată în considerare, spunând că guvernul „dorește să găsească tot felul de modalități creative de a ajuta oamenii să devină proprietari”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem nevoie ca tinerii să aibă încredere, să aibă depozitele, pachetele ipotecare pentru a putea intra în proprietate”.

„Anul trecut, de fapt, am avut 400.000 de cumpărători pentru prima dată, acesta este un număr mare, începem să inversăm valul, dar este crucial pentru acest guvern și pentru povestea noastră economică generală dacă aceste cifre continuă să fie puternice”, a mai adăugat premierul britanic.

Alte idei de locuințe luate în considerare de Downing Street includ încercarea de a oferi terenuri deținute de guvern pentru construirea rapidă de case și explorarea posibilităţii dacă instituții precum școlile ar putea construi case pentru lucrătorii lor cheie.

Avertizările experților financiari

Cu toate acestea, experții financiari au avertizat că acestă idee a creditelor foarte lungi nu va aborda problemele de aprovizionare cu locuințe și ar putea crește și mai mult prețurile proprietăților.

Scott Taylor-Barr, consilier financiar la Carl Summers Financial Services, citat de skynews, a declarat: „Simt că Boris Johnson vine într-o direcție greșită. Nu piața creditelor ipotecare îi împiedică pe oameni să devină proprietari de case, ci costul proprietății în raport cu câștigurile oamenilor”.