Credite: care a fost mai avantajos? Leul sau euro?

Credite: care a fost mai avantajos? Leul sau euro?

Mădălina, 29 de ani, are credite şi în lei, şi în euro.

Împrumuturile în moneda europeană le-a contractat când leul era puternic şi aproape în fiecare săptămână mai câştiga ceva teren în faţa euro. Părea o decizie bună opţiunea pentru moneda europeană.

Acum, pentru a achita cele două rate în euro trebuie să mai scoată din buzunar încă aproximativ 100 de lei în plus. În lunile de vară, când leul a fost mai voinic precum niciodată în faţa euro, în buzunarul ei au rămas mai mulţi bani. Acum, când leul se dovedeşte slab, veniturile îi sunt erodate de datoriile în euro. Se bucură însă că măcar unul dintre cele trei împrumuturi este în lei.

Mădălina îşi face calcule cu cât i-ar creşte rata dacă euro ar ajunge la 4 lei sau la 4,2 lei. Pentru a vedea de la ce nivel achitarea ratelor la bancă ar deveni o problemă uriaşă pentru ea. Odată cu acestea, se uită şi ce ar fi câştigat dacă s-ar fi împrumutat în lei. Dobânzile mari „ucid“ creditul în lei Un împrumut pentru casă în valoare de 25.000 de euro, contractat în moneda europeană, pe 25 de ani, avea o rată de circa 196 de euro. Dacă aceeaşi sumă ar fi fost împrumutată în lei, rata ar fi echivalat cu peste 270 de euro, la cursul de schimb de atunci.

De departe, costul suportat prin plata dobânzii ar fi fost mult mai mare. Numai într-un singur an, cel care ar fi ales creditul în lei ar fi plătit cu aproape 890 de euro mai mult decât dacă ar fi optat pentru un împrumut în euro. Aceasta în cazul în care dobânda la creditul în lei şi cursul de schimb ar fi „îngheţat“ la nivelurile din ianuarie 2007.

Diferenţa semnificativă o fac dobânzile mult mai mari la împrumuturile în moneda naţională faţă de cele în euro.   Odată cu deprecierea actuală a leului, rata de 196 de euro nu mai înseamnă 666 de lei, ci 782 de lei.

La creditele de consum în lei, diferenţele sunt mai mici deoarece sumele sunt împrumutate pentru perioade de timp mai scurte. Dacă ratele la un credit de 5.000 de euro contractat în ianuarie în moneda europeană erau cu circa 10 euro mai mici decât dacă împrumutul ar fi fost contractat în lei. Leul vlăguit a făcut însă ca rata mică la un astfel de împrumut în euro să sară cu aproape 40 de lei.

Creşterea valorii ratelor în moneda în care sunt încasate şi veniturile poate fi împovărătoare pentru unii dintre clienţii băncilor. Din această cauză bancherii au atenţionat de multe ori asupra riscului valutar şi asupra posibilităţ ii că leul s-ar putea şi deprecia. Schimbări în lanţ Băncile trebuie să reacţioneze rapid la condiţiile de piaţă şi să ajusteze dobânzile la credite şi depozite, a declarat, ieri, directorul general al BCR, Manfred Wimmer.

„Toate băncile trebuie să observe condiţiile de piaţă şi să reacţioneze rapid, atât pe partea de credite, cât şi pe cea de depozite. Condiţiile (de creditare - n.r.) nu pot exista pentru mai multe luni“, a spus Wimmer, răspunzând unei întrebări a presei pe această temă. BCR a anunţat luni mărirea dobânzilor la creditele în lei, dar şi la cele în euro, cu 0,5 puncte procentuale. În februarie banca urmează să mărească şi dobânzile la depozitele în lei.

Ne puteți urmări și pe Google News