Evenimentul Zilei > Actualitate > Credeați că ați scăpat? Noi dovezi arată că şi mesajele șterse pot fi accesate în secret. Cum e posibil așa ceva
Credeați că ați scăpat? Noi dovezi arată că şi mesajele șterse pot fi accesate în secret. Cum e posibil așa ceva

Credeați că ați scăpat? Noi dovezi arată că şi mesajele șterse pot fi accesate în secret. Cum e posibil așa ceva

Un nou studiu alarmant explică în detaliu cât de ușor este pentru serviciile de securitate și agențiile de aplicare a legii să ocolească căile legale convenționale pentru a accesa tot felul de date confidențiale de pe telefon.

RT a raportat recent despre un document scurs, care a expus modul în care Biroul Federal de Investigații și forțele de ordine din SUA pot accesa o mulțime de date din aplicații de mesagerie populare prin metode precum ordonanțe judecătorești și citații.

WhatsApp și iMessage nu sunt sigure în ceea ce privește confidențialitatea

Utilizatorii ar fi, fără îndoială, șocați să afle gradul de pregătire cu care WhatsApp și iMessage ar putea transmite informații extrem de sensibile, private, fără știrea sau acordul lor. Cu toate acestea, concluziile unui nou raport de la Centrul pentru Democrație și Tehnologie descoperă ceva extrem de tulburător – pentru că dezvăluie clar modul în care serviciile de securitate și informații din SUA pot accesa cu ușurință o gamă și mai largă de date cu caracter personal de la furnizori privați.

Bazându-se pe zeci de înregistrări și dosare, CDT subliniază modul în care, prin intermediul diverselor căi și prin exploatarea lacunelor de reglementare, forțele de ordine pot obține informații care nu sunt accesibile cetățeanului obișnuit, ceea ce ar necesita, de obicei, un mandat de percheziție aprobat de instanță pentru a avea acces, deși susțin în continuare că istoria lor invazivă este „open source”, iar constatările lor ilicite „disponibile public”.

De exemplu, fiecare smartphone este un focar de colectare a datelor de localizare geografică

Cu GPS, turnuri de telefonie mobilă și rețele wi-fi și alte surse…recoltează ramuri vaste de informații despre utilizatori. Babel Street – care se declară „cea mai importantă companie din lume de transfer de date cu IA” – a furnizat numeroaselor agenții federale din SUA date istorice despre locație colectate din surse de publicitate, inclusiv DEA, ICE, IRS, Serviciul Secret și Departamentul de Trezorerie.

Mai precis, compania oferă, de asemenea, un serviciu premium pentru clienții „selectați” „cazuri de utilizare aprobate în așteptare” – ceea ce înseamnă, probabil, clientelă guvernamentală – care „oferă acces la metadate suplimentare”.

Cu toate acestea, un contract acordat de ICE firmei de „comunicații integrate” Barbaricum indică faptul că agenția caută capacitatea de a „geo-loca persoanele dincolo de geo-etichetarea standard”, „monitoriza și analiza toate activitățile de social media” pe fiecare platformă imaginabilă, inclusiv „web străin/dark web” /deep web rețelele de socializare în TIMP REAL”, creează „profiluri psihologice” ale țintelor și chiar „identifică dacă un utilizator a șterse mesaje și furnizează conținut din conturile șterse și/sau mesajele șterse”.

Cei interesați  pot vedea locațiile smartphone-urilor și pot identifica persoane

În mod similar, FBI și Customs and Border Protection au încheiat un contract cu brokerul de date Venntel, care vinde date de locație culese din surse, inclusiv aplicații de zi cu zi, cum ar fi prognozele meteo. Clienții pot vedea locațiile smartphone-urilor de-a lungul timpului și pot identifica persoane numite, cercetând anumite zone pentru anumiți utilizatori. Departamentul pentru Securitate Internă primește și „date de marketing geografic” de tip nedeterminat de la Venntel.

Acestea includ informații extrase din „surse primare și date unice disponibile numai pentru CLEAR”, cum ar fi datele de pe telefonul mobil și de la operator.

Mai multe agenții, inclusiv Biroul de Informații și Analize al Departamentului de Trezorerie, au folosit CLEAR în ultimii ani. Între timp, firma de analiză RELX Group oferă servicii Serviciilor de Cetățenie și Imigrare, Vamă, FBI, ICE și Serviciului Secret. De exemplu, FBI contactează conglomeratul pentru informații, inclusiv numere de securitate socială, adrese, date de naștere, cetățenie, stare civilă și multe altele, ca parte a misiunii sale de „Cercetare juridică asistată de computer”, scrie RT.