Cravata, interzisă în Afganistan. Explicația talibanilor
- Mihai Soica
- 26 iulie 2023, 20:48
După ce au preluat puterea în Afganistan, talibanii au început să impună o serie de reguli vestimentare pentru locuitori, între care anumite frizuri sau obligarea femeilor de a purta jihab, cunoscutul voal islamic.
Ultima regulă impusă de talibani afgani se referă la portul cravatei de către bărbați. Cravata ar putea fi interzisă pe motiv că nodul de la gât seamănă cu o cruce, iar acest lucru este specific creștinismului.
De asemenea, un înalt oficial de la Kabul a declarat că acest accesoriu preferat de bărbați este asemuit cu ținuta creștină, și ar trebui interzis.
„Uneori, când merg în spitale sau în alte părţi, un medic musulman afgan ori un inginer poartă cravată”, a explicat Mohammad Hashim Shaheed Wror, şeful unui serviciu guvernamental care se ocupă cu respectarea principiilor islamice.
Simbolistica cravatei „este evidentă în islam”, a afirmat acesta într-o conferinţă de presă, transmite AFP.
„Ce este o cravată? Este crucea creştină. Sharia (legea islamică - n.n.) vă ordonă să o rupeţi şi să o eliminaţi”, a mai spus Mohammad Hashim Shaheed Wror.
Femeile obligate să poarte voalul islamic
De când au preluat puterea, în august 2021, talibanii afgani nu au impus reguli bărbaților în legătură cu vestimentația. Singura obligație în cazul acestora se referă la frizură, acestea fiind limitate la câteva stiluri.
În schimb, femeile sunt obligate să se acopere în întregime atunci când iasă din casă, încălcarea acestui cod vestimentar fiind considerată o abatere gravă de la legile impuse de talibani.
Hainele tradiționale ale talibanilor sunt şalvarii şi tunică tradiţională - shalwar kameez -, cu o vestă deasupra şi pe cap turban.
De asemenea, ținuta occidentală, costum, cămașă și cravată, preferată de bărbații cu educație superioară, medici, avocați sau profesori universitari, a devenit mai rară după ce puterea politică a fost preluată de talibani.
Istoria cravatei
Experții în mod susțin că bărbații au purtat cravată încă de pe vremea Chinei Antice, când acest accesoriu arăta un anumit rang social al celui care îl purta.
Apoi, în perioada renascentistă, cravata a devenit un accesoriu indispensabil pentru nobili, care o purtau evazată, fiind fabricată din dantelă.
În secolul al XX-lea, cravata s-a impus ca un accesoriu standard, asociată întotdeauna cu o cămașă și costum.
Portul cravatei este perceput atât ca semn de distincție socială cât și ca o constrângere socială.
După anii 1980, cravata a devenit un accesoriu prea serios, simbol al conformismului.
În prezent, cravata mai este purtată doar la ocazii festive, și zilnic de către militari, polițiști sau de către alte persoane care trebuie să se prezinte la serviciu, îmbrăcate în diverse uniforme.