Evenimentul Zilei > Justitie > Cronică de instanță. Miron Cozma a făcut o „mică ţiganiadă” la Tribunal în dosarul Mineriadei
Cronică de instanță. Miron Cozma a făcut o „mică ţiganiadă” la Tribunal în dosarul Mineriadei

Cronică de instanță. Miron Cozma a făcut o „mică ţiganiadă” la Tribunal în dosarul Mineriadei

Mai mulţi romi bătuţi de mineri în 1990 şi-au vărsat ieri năduful pe Miron Cozma şi chiar când părea că i-a convins că e nevinovat, o pirandă a stricat totul.

Instanţa supremă a luat în discuţie, ieri, un nou termen în dosarul Mineriadei în care Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, dar şi Miron Cozma au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii în legătură cu evenimentele de la Bucureşti, din 13-15 iunie 1990. Din lipsă de spaţiu, deoarece sunt citate peste 1.000 de părți civile, procesul se ţine în sala de festivităţi a Tribunalului Bucureşti.

Dacă la primul termen din 20 februarie a venit doar Virgil Măgureanu, fost şef al SRI, ieri numai „Luceafărul huilei” s-a prezentat în instanţă.

Cu un dosar voluminos în braţe, Miron Cozma a vorbit în faţa camerelor preţ de 20 de minute, pe treptele Tribunalului, timp în care a încercat să convingă jurnaliştii că nu el este de vină pentru haosul de pe străzile Bucureştiului din iunie 1990.

Cozma dă vina pe minerii „cu epoleţi”

„Pe mine m-a adus securistul Nicolae Cămărăşescu cu „minerii” lui (n.r. – arată grade pe umăr). M-au adus cu japca în ultimul tren, cu cele patru vagoane. Eu pe data de 14 i-am salvat viaţa lui Marian Munteanu şi dacă nu mă credeţi, întrebaţi-l, e declaraţia lui”, striga Miron Cozma, când a fost întrerupt de nişte romi bătuţi la Mineriadă, care ieşiseră la fumat în faţa Tribunalului.

„Da’ cui i-a mulţumit Iliescu?”, i-a strigat unul mai „cu tupeu”, chiar când Cozma vorbea la camere. „Da! Şi voi aţi luat ţeapă!”, a răspuns Cozma, sărind în mijlocul romilor cu dosarul.

Rom: Voi ne-aţi omorât! Voi ne-aţi omorât!

Cozma: Vorbeşti prostii, mă! Lasă-mă…

Rom: Cum să vorbesc prostii?! Te-aud jurnaliştii că vorbeşti prostii!

Cozma: Hai, mă, să îţi arăt cine a dat drumul la dosar! Eu! (n.r. – îi arată dosarul) Sunt eu, mă?!

Asaltat cu întrebări din toate părţile, Miron Cosma a susţinut că la Mineriadă a fost mâna lui Iliescu şi a Securităţii. Pentru scurt timp, „Luceafărul huilei” părea că i-a câştigat pe romi de partea lui.

Cozma: Pentru voi am declanşat dosar! Pentru voi am curajul să vorbesc!

Un rom: Nu Cozma ne-a omorât. Iliescu, cu Securitate României!

Altul: Aşa e! N-aveţi dumneavoastră nicio vină, domnule Cozma! Să trăiţi, dom’ Miron Cozma! Iliescu merită omorât! Hoţii! Că ţara asta e hoaţă, coruptă şi curvă!

Cine l-a pus la punct

Chiar când toţi s-au pus de acord, o pirandă bătrână care până atunci trăgea vârtos din ţigară într-un colţ l-a luat în primire pe Miron Cozma.

Pirandă : Da’ cine te-a chemat pă tine, Cozma, acolo? Cine te-a chemat să ne omori? Cozma: Lasă, că n-a fost nimeni…Lasă…n-a fost!

Pirandă: Minerii au fost, mânca-mi-ar…!

Alt rom: Ştii ce mi-au zis mie ţiganii la puşcărie în ’99? De unde ştiau minerii să mă ia pe mine de-acasă, de lângă familie? Securitatea a fost!

Pirandă: Păi şi atunci minerii de unde ieşea pă Ferentari?! De unde ieşea? Mânca-mi-ai …să-l mănânci!

Ceilalţi o linişteau în cor: Hai, mă, mamă!

Pirandă: Şi pe Iliescu, mânca-l-ar c… de p…!

Cât va dura procesul

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma s-a arătat nemulţumit de modul în care se judecă dosarul Mineriadei din iunie 1990, susţinând că intenţia celor din justiţie este ca procesul să dureze cel puţin 20 de ani sau probabil până „moare” Ion Iliescu. „La modul în care se desfăşoară procesul, cred că este o intenţie a celor din justiţie ca acest proces să dureze cel puţin 20 de ani sau poate până moare Iliescu. (…) Au apărut mii de părţi civile. Pe motivaţia asta să vedeţi cât se va întinde procesul. O să dureze, dacă se va judeca vreodată, cel puţin 10 ani, pe motivaţia că vor fi audiate victimele şi se va întinde la nesfârşit”.