COVID-19, un camuflaj perfect pentru Kim

COVID-19, un camuflaj perfect pentru Kim

Într-o perioadă în care lumea întreagă este preocupată de evoluția pandemiei de COVID-19, regimul Kim Jong Un își vede netulburat de testele sale cu rachete.

Ultimul astfel de test a avut loc marți, fiind vorba de un tir multiplu de rachete de croazieră cu rază scurtă și anti-vas, potrivit unui comunicat al Statului Major al armatei sud-coreene, citat de Asia Times.

Rachetele au fost lansate de pe coasta estică și au căzut la o distanță de aproximativ 150 de kilometri în largul Mării Japoniei, pe care coreenii o numesc Marea de Est.

Exercițiile militare nord-coreene au durat circa 40 de minute, a mai anunțat Statul Major sud-coreean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este al cincilea test nord-coreean cu rachete în acest an, patru dintre ele având loc luna trecută.

Testele de marți, cu rachete de croazieră – a căror traiectorie urmărește formele de relief la o înălțime joasă – nu sunt interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate. Sunt interzise în schimb testele cu rachete balistice.

Cu toate acestea, Kim Jong Un nu putea spera la o perioadă mai bună pentru a desfășura teste și exerciții militare.

Phenianul poate acum realiza o serie de activități care, în mod normal, ar fi provocat multă agitație politică, dar care, acum, când lumea întreagă este preocupată de lupta cu pandemia de COVID-19, trezesc un interes minim și, eventual, condamnări de circumstanță, arată o analiză a Asia Times.

Tirurile cu rachete de marți ar putea reprezenta un gest politic, deoarece au avut loc cu o zi înainte de alegerile legislative din Coreea de Sud.

Miercuri, este și ziua în care este comemorat „președintele etern” al Coreei de Nord, Kim Ir Sen, bunicul lui Kim Jong Un, o figură de semizeu în galeria cu idoli a regimului comunist.

Totuși, deși testele cu rachete nord-coreene au adesea obiective și semnificații politice – precum faimosul test cu rachetă balistică intercontinentală Hwasong, pe 4 iulie, de Ziua Independenței Statelor Unite – armata lui Kim, asemenea tuturor armatelor lumii, are nevoie să-și testeze periodic armele din rațiuni tactice și tehnice, fără nici o legătură cu politica.

„Trebuie să testezi sisteme noi pentru a le pune în exploatare și a le certifica operaționalitatea; acestea sunt măsuri tehnice pe care oricine trebuie să le parcurgă”, spune Dan Pinkston, un expert în strategie militară la Universitatea Troy din Seul, citat de Asia Times. „Și odată aceste sisteme desfășurate, unitățile trebuie să se antreneze cu ele.”

Dat fiind că atenția lumii este distrasă de pandemia în curs, momentul testării armelor este unul ideal.

În martie, Coreea de Nord a efectuat patru teste cu rachete diferite. Ultimul, cu un sistem de lansare multiplu, a avut loc pe 29 martie.

Luna martie a marcat și apogeul epidemiei de COVID-19 în Coreea de Sud. În aceeași lună, virusul s-a dovedit o amenințare majoră pentru Statele Unite și Europa Occidentală.

„Există diverse aspecte ale testelor de arme nord-coreene și există o întreagă gamăde interpretări”, a declarat pentru Asia Times Go Myong Hyun, membru al Institutului Asan de la Seul, care se ocupă cu relațiile inter-coreene. „Însă 70% dintre ele (la ora actuală) au probabil scopuri tehnice. Pandemia este formidabilă pentru Coreea de Nord.”

La rândul său, Pinkston a avertizat că este hazardat să consideri testele de arme exclusiv evenimente politice.

„Desigur, aspectul politic există, însă mulți se concentrează doar pe acesta. Însă unitățile care folosesc sisteme de arme trebuie să se antreneze cu ele – ochirea, comanda, controlul, comunicațiile, mobilitatea.”

În timp ce liderul american Donald Trump este prins până peste cap cu epidemia de COVID-19 și este conștient că aceasta ar putea fi o lebădă neagră care să-l coste realegerea în noiembrie, Phenianul este mai liber decât de obicei să-și încordeze mușchii.

Kim Jong Un poate să fie sigur că acțiunile sale nu vor mai provoca nici mediatizări pe prima pagină, nici reacții diplomatice semnificative sau concertate.

Acțiunile lui Kim par până acum foarte bine cumpănite, ccomentează Asia Times. Toate testele de anul acesta au fost cu arme tactice, nu strategice, care ar reprezenta o amenințare directă pentru Statele Unite.

Coreea de Nord continuă să se abțină să realizeze teste majore – cum ar fi experiențe nucleare, lansări de rachete balistice cu rază lungă, sau lansări de sateliți cu tehnologii militare.

Astfel de teste ar risca să provoace furia lui Trump, care dorește să normalizeze relațiile cu Kim, ceea ce ar reprezenta un atu important în alegerile din noiembrie.

Dar testele de rutină, precum cele cinci de anul acesta, permit Phenianului să realizeze nestingherit progrese militare importante, la adăpostul epidemiei de COVID-19.