Covid-19, spusele și nespusele Papei despre pandemie

Covid-19, spusele și nespusele Papei despre pandemie

„Nimeni nu se salvează singur”, afirmase Papa Francisc, pe 27 martie, într-o piață a Sfântului Petru complet pustie din cauza pandemiei.

Enciclica sa este un ecou al acestor cuvinte, de fapt are ca scop promovarea unei aspirații mondiale la fraternitate și prietenie socială. Plecând de la apartenența comună la familia umană, de la recunoașterea reciprocă ca frați, pentru că suntem copiii aceluiaşi Creator, ne aflăm cu „toții în aceeași barcă” și, prin urmare, avem nevoie să conștientizăm că într-o lume globalizată și interconectată nu ne putem salva decât împreună.

Nu populismelor

Papa Francisc este îngrijorat de semnalele „unei întoarceri înapoi” în istorie. „Iau amploare conflicte anacronice  - scrie el - care se considerau a fi depășite, încheiate, reînvie naţionalisme ermetice, exasperate şi agresive. În diverse țări, o idee a unității poporului și a națiunii, impregnată cu ideologii diferite, creează noi forme de egoism și de pierdere a simțului social mascate de o presupusă apărare a intereselor naționale”.

Pentru pontif, fraternitatea nu trebuie promovată doar prin cuvinte, ci prin fapte. Fapte care să se concretizeze în „cea mai bună politică”, una care nu este supusă intereselor finanțelor, ci care să se afle în serviciul binelui comun, capabilă să pună în centru demnitatea fiecărei ființe umane și să asigure tuturor un loc de muncă, astfel încât toată lumea să-şi poată dezvolta propriile abilități.

O politică care, departe de populism, știe să găsească soluții la ceea ce atacă drepturile fundamentale ale omului și care vizează eliminarea definitivă a foametei și a traficului de persoane.

Papa Francisc subliniază că o lume mai dreaptă se poate realiza doar prin promovarea păcii, care nu este numai absența războiului, ci e o adevărată lucrare „artizanală” care implică toată lumea.

Ne puteți urmări și pe Google News