Covid-19. Rusia: Vaccinul Sputnik V va fi mult mai ieftin decât cele americane

VACCIN COVID 19

Potrivit autorităților ruse, eficacitatea acestui vaccin este de 92%, conform datelor preliminare al testelor clinice de fază a treia.

Deşi va exista o competiţie între diferiţii producători, prioritatea principală trebuie să fie „latura umanitară”, a declarat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, referitor la principalul vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat de Rusia, Sputnik V.

„Obiectivul nostru comun este să construim o ofertă de vaccinuri şi să oferim protecţie de încredere întregii populaţii la nivel global”, a spus Putin.

Vaccinul  Sputnik V, care reprezintă alternativa rusească la vaccinurile occidentale, va fi de câteva ori mai ieftin decât cele produse de companiile Pfizer şi Moderna şi va putea fi transportat începând din luna februarie la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius, a declarat luni agenţiei EFE Kiril Dmitriev, şeful fondului statal (Fondul de Investiţii Directe al Rusiei - FIDR) însărcinat cu vânzarea şi distribuţia vaccinului.

Kiril Dmitriev  nu a precizat care va fi preţul vaccinului, promiţând că-l va anunţa săptămâna aceasta. Însă a amintit că eficacitatea vaccinului rusesc este de 92%, conform datelor preliminare al testelor clinice de fază a treia, scrie Agerpres.

Începând de luna aceasta sau din ianuarie, Rusia  va începe furnizarea către alte state a acestui vaccin, care va fi produs de asemenea în ţări precum Brazilia, India, China sau Coreea de Sud.

Conservat la -18 grade

Cât despre transportul vaccinului, care în cazul Pfizer are nevoie de o temperatură de -70 de grade, iar în cazul Moderna de -20 de grade, Kiril Dmitriev a susţinut că primele loturi ale vaccinului Sputnik V vor putea fi conservate la -18 grade.

Ofiialul rus a mai precizat că din luna februarie se va folosi tehnologia liofilizării, utilizată pentru deshidratarea vaccinului, ceea ce îi va facilita transportul.

„Începând din februarie, cele mai multe doze le vom furniza la o temperatură între 2 şi 8 grade. Aceasta va diminua restricţiile privind transportul”, a spus Dimitriev. El a adăugat că Rusia nu are drept obiect ca Sputnik V să fie singurul vaccin pe piaţă, ci să facă parte dintr-o serie de vaccinuri care să fie distribuite în întreaga lume.

„Numai împreună, unindu-ne eforturile, putem învinge coronavirusul”, a estimat el.

Sputnik V, pentru un miliard de persoane

Dmitriev a mai susţinut că cererea înregistrată pentru vaccinul Sputnik V este pentru circa un miliard de persoane, iar capacitatea de producţie a Rusiei pentru întreg anul următor ajunge la aproximativ jumătate din această cerere.

Totuși,  vaccinul rusesc împotriva Covid-19 este privit cu scepticism în multe ţări.

În principal din cauza faptului că a fost înregistrat în Rusia înaintea finalizării testelor clinice, apoi că rezultatele preliminare ale acestora nu au fost evaluate de cercetători independenţi şi nici nu au fost publicate în reviste ştiinţifice.