Rusia se află pe locul patru la nivel mondial în ceea ce priveşte numărul de cazuri de coronavirus, după Statele Unite, India şi Brazilia.
Autoritățile din Rusia au anunţat vineri o creştere record a cazurilor de Covid-19: peste 12.000. Este cel mai mare număr zilnic după izbucnirea pandemiei de coronavirus, relatează dpa.
Cazurile înregistrate în ţară au crescut cu 12.126 faţă de ziua precedentă, numărul total al infectărilor ajungând la 1.272.238, a declarat un serviciu federal de monitorizare într-un comunicat.
Rusia se află pe locul patru la nivel mondial în ceea ce priveşte numărul de cazuri de coronavirus, după Statele Unite, India şi Brazilia.
Persoanele în vârstă şi alte grupuri aflate în categoria de risc au fost rugate să rămână acasă.
Oficialii ruşi au părut ezitanţi însă în ceea ce priveşte o revenire la măsurile de carantină aflate în vigoare la începutul acestui an, în condiţiile în care astfel de măsuri au afectat grav economia ţării aflată deja în dificultate.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că recenta creştere a numărului de cazuri de Covid-19 necesită o reacţie din partea autorităţilor.
Reacție, dar ce fel de reacție? Peskov nu a spus cu exactitate care anume.
„Această situaţie necesită anumite acţiuni, unele decizii, însă eu nu vă pot spune acum care anume”, le-a declarat Peskov jurnaliştilor, citat de agenţia de ştiri rusă Interfax.
Rusia dispune de un vaccin împotriva coronavirusului care poate fi administrat pe bază de voluntariat. Vaccinul rămâne însă unul controversat în condiţiile în care reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice internaţionale susţin că acesta nu a fost testat sufficient, scrie Agerpres.
La începutul lunii septembrie, Rusia a depăşit pragul de un milion de cazuri de Covid-19, potrivit datelor furnizate de Comitetul guvernamental înfiinţat pentru stoparea răspândirii noului coronavirus.
Tot în septembrie, Rusia a anunțat lansarea propriului vaccin , Sputnik V, care înseamnă de fapt vaccinarea a 40.000 de voluntari din grupele de risc reprezentate de medici și cadre didactice.
Pe de altă parte, un vaccin experimental anti-Covid, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, încă din luna aprilie, a fost disponibil pentru elita rusească. Din ea fac parte oameni de afaceri, directorii de companii și politicieni.
Studiul clinic a fost finalizat de Institutul Gamaleia, la acesta lucrând personal militar, dar rezultatele lui nu au fost făcute publice. Prima fază de testare a vaccinului a fost finanțată de statul rus.