Evenimentul Zilei > International > Vaccin experimental anti-COVID, destinat elitei din Rusia încă din luna aprilie
Vaccin experimental anti-COVID, destinat elitei din Rusia încă din luna aprilie

Vaccin experimental anti-COVID, destinat elitei din Rusia încă din luna aprilie

Institutul Gamaleia din Moscova a elaborat din luna aprilie un vaccin împotriva COVID.

Un vaccin experimental anti-COVID, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, încă din luna aprilie, a fost disponibil pentru elita rusească. Din ea fac parte oameni de afaceri, directorii de companii și politicieni.

Studiul clinic a fost finalizat de Institutul Gamaleia, la acesta lucrând personal militar, dar rezultatele lui nu au fost făcute publice. Prima fază  de testare a vaccinului a fost finanțată de statul rus.

40 de persoane, testate în prima etapă

Aceasta a implicat 40 de persoane, urmând ca în următoarea etapă, studiul să se realizeze pe un eșantion mai mare de oameni. Locația aleasă pentru testări a fost un cunoscut spital militar din Moscova. Subiecții au fost un grup de voluntari care erau soldaţi ruşi şi civili.

Studiul în cadrul căruia membrilor elitei li s-a dat acces la dozele de vaccin este legal. Dar a fost ținut în secret, potrivit unui cercetător rus. El a mai adăugat că în această etapă a studiului au fost implicate sute de persoane.

Nu se cunoaște cum au fost selectați participanții. Iar rezultatele lor nu sunt incluse în studiile oficiale, deși voluntarii sunt monitorizați, datele fiind înregistrate de institut. Pacienții primesc, de obicei,  două doze de vaccin.

Oligarhi care au refuzat invitația 

Au fost însă și persoane care nu au acceptat să ia parte la studiu. Un oligarh a mărturisit că a refuzat invitația după ce medicul său i-a spus că va dura minim un an pentru a evalua riscurile noului vaccin.

După ce informațiile au fost făcute publice, reprezentanții institutului nu au dorit să comenteze aceste informații. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov, care a fost infectat cu coronavirus, a precizat că nu cunoaște numele persoanelor care au beneficiat de tratamentul preferențial.

Peskov a fost intrebat dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, a primit acest vaccin. Peskov a declarat: „Probabil că nu ar fi o idee bună să se folosească un vaccin necertificat pe șeful statului”.

Rusia, acuzată de furt 

Canada, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, au acuzat Rusia, săptămâna trecută, că ar fi incercat să sustragă, cu ajutorul hackerilor, cercetările privind vaccinul.

Grupul rusesc de hackeri denumit APT29, „Ducii” sau „Cozy Bear” ar fi lansat atacuri țintite asupra unor organizații care se ocupă cu dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19. Cozy Bear este unul dintre cele două grupuri despre care se crede că au accesat sistemele informatice ale Partidului Democratic înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Oficialii ruşi au negat acuzaţiile.

Rusia a comunicat peste 750.000 de cazuri de coronavirus. Ea este pe locul patru în lume la numărul de infectări, potrivit digi24.ro.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: