COVID-19. Ce este varianta J.N1, care pune în pericol Crăciunul

COVID-19. Ce este varianta J.N1, care pune în pericol CrăciunulCovid / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Varianta J.N1 de COVID-19 a fost clasificată drept „de interes” de către OMS, și există temeri că ar pune Crăciunul în pericol.

Datorită răspândirii rapide, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat varianta SARS-CoV-2 JN.1 drept o „variantă de interes” (VOI), separată de BA.2.86, alias Pirola, scrie RaiNews.

Cât de periculoasă este noua variantă de COVID-19

VOI a fost clasificată anterior ca parte a subvariantelor BA.2.86, a informat OMS, subliniind că, „pe baza dovezilor disponibile, riscul suplimentar pentru sănătatea publică globală reprezentat de JN.1 este evaluat în prezent ca fiind scăzut. În ciuda acestui fapt - avertizează agenția - odată cu începutul iernii în emisfera nordică, JN.1 ar putea crește numărul infecțiilor respiratorii în multe țări”.

OMS „monitorizează în mod continuu dovezile și va actualiza evaluarea riscului JN.1, dacă este necesar”, se mai arată în declarație.

Agenția ONU subliniază, de asemenea, că „vaccinurile actuale continuă să protejeze împotriva bolilor grave și a decesului, de JN.1 și de alte variante circulante ale SARS-CoV-2”.

În cele din urmă, OMS avertizează că „Covid-19 nu este singura boală respiratorie în circulație. Gripa, virusul respirator sincițial (VRS) și pneumonia la copii sunt în creștere”.

Ce recomandă autoritățile din Italia

Aproape un milion de italieni „vor petrece sărbătorile de Crăciun bolnavi în pat, cu Covid și gripă”, a spus virologul Fabrizio Pregliasco.

„Suntem într-o fază de creștere pentru toate infecțiile, în special cele respiratorii. În special, virusul H1n1 este în continuă creștere și virusul Covid-19 este și mult mai contagios. Mai presus de toate, aceste ultime cazuri sunt subestimate, deoarece testul nu a fost efectuat”, continuă Pregliasco, care explică cum „în ciuda ușoarei opriri de săptămâna trecută, datele privind ocuparea spitalelor, internările și decesele sunt, de asemenea, în creștere și provoacă îngrijorare”.

Societatea Italiană de Medicină Generală și Asistență Primară (SIMG) și Societatea Italiană de Boli Infecțioase și Tropicale (SIMIT) recomandă o prevenție prin vaccinare și o gestionare țintită a pacienților cu Covid-19.

Sfaturi pentru noua variantă de COVID-19

De aici, sfatul către populație să adopte măsuri de prevenire a infecțiilor și a bolilor grave, folosind toate instrumentele disponibile:

  • purtați mască atunci când vă aflați în zone aglomerate, închise sau slab ventilate și păstrați distanța de siguranță față de ceilalți, dacă este posibil;
  • practicați „bunele maniere respiratorii”, acoperind tusea și stranutul cu cotul; spălați-vă mâinile în mod regulat;
  • actualizați vaccinările împotriva Covid-19 și a gripei, mai ales dacă aveți un risc ridicat de îmbolnăvire gravă;
  • stați acasă dacă sunteți bolnav și faceți-vă testarea dacă aveți simptome sau ați fost în apropiere sau în contact cu cineva cu Covid-19 sau gripă.

Revine indicația pentru testare pentru persoanele cu simptome SARS-CoV-2, care accesează unitățile de sănătate. Acest lucru este prevăzut în noua circulară „Indicații pentru efectuarea testelor diagnostice pentru SARS-CoV-2 pentru accesul și spitalizarea în unitățile sanitare”, semnată de directorul general pentru Prevenție de la Ministerului Sănătății, Francesco Vaia.

Obiectivul este extinderea și consolidarea monitorizării virusului, pentru a urmări toate bolile respiratorii care circulă în prezent.

(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News