Evenimentul Zilei > International > Covid-19. Israel reimpune restricțiile. Netanyahu, criticat
Covid-19. Israel reimpune restricțiile. Netanyahu, criticat

Covid-19. Israel reimpune restricțiile. Netanyahu, criticat

Popularitate în scădere și proteste: premierul israelian Benjamin Netanyahu se confruntă cu critici din ce în ce mai virulente din cauza resurgenței epidemiei Covid-19, care a forțat guvernul să restabilească ,vineri, măsurile de siguranță.

Pentru a evita „izolarea generală din cauza creșterii puternice a morbidității coronavirusului”, biroul primului ministru și al departamentului Sănătății au anunțat că majoritatea comerțului neesențial și locurilor publice neesențiale vor fi închise în weekend până la noi ordine.

Cel mai durabil premier israelian, Benyamin Netanyahu, a depășit cu success alte crize, dar cea cu noul coronavirus l-a lovit, politic, cel mai tare.

Potrivit unui sondaj al postului tv Canal 13, publicat săptămâna aceasta, 61% dintre alegători sunt „nemulțumiți” de gestionarea epidemiei.

O schimbare clară, deoarece măsurile foarte stricte luate la începutul crizei i-au adus lui Netanyahu un reviriment al popularității.

Potrivit centrului de cercetare al Israel Democracy Institute (IDI) sprijinul pentru „Bibi” Netanyahu a scăzut de la 57,5% la 29,5%,  în perioada aprilie-iulie.

Partidele evreiești ultra-ortodoxe, aliați ai premierului și al căror sprijin a fost esențial pentru menținerea lui la putere, și-au exprimat frustrarea în fața riscului unei noi închideri a sinagogelor.

Benjamin Netanyahu s-a angajat săptămâna aceasta în fața liderilor religioși să aibă consultări înainte de orice măsură de închidere, spunând că vrea să le atenueze „suferința”.

Ca și alți lideri, Netanyahu a trebuit să gestioneze necesitatea de a  redeschide economia, încercând să evite un al doilea val.

Pariu pierdut: propagarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 s-a reluat și protestele împotriva dificultăților economice se înmulțesc, rata șomajului a sărit de la 3,4% în februarie, la 23,5%, în luna mai.

Mii de oameni au demonstrat săptămâna trecută la Tel Aviv. Incidente și numeroase arestări au avut loc, marți, la o manifestația în fața reședinței lui Benjamin Netanyahu din Ierusalim.

Acesta din urmă și-a făcut mea culpa pentru redeschiderea prea rapidă a economiei, ceea ce a dus la o creștere a cazurilor noi de Covid-19.

Drept urmare, sălile de sport trebuie să se închidă până la o nouă notificare. Magazine, saloane de înfrumusețare și locurile publice (biblioteci, piscine etc.) trebuie să închidă  și ele începând de vineri și până duminică.

Restaurantele trebuie să se limiteze, de marți, la livrări.

Sunt interzise, ​​de asemenea, adunările de mai mult de 10 persoane în spații închise și 20 de în aer liber. O decizie „politică” de a preveni protestele, a declarat parlamentarul Ofer Cassif, de la Lista Unită, alianța partidelor arabe și comuniste.

Orice încălcare a noilor reguli va fi considerată „infracțiune”, au avertizat vineri autoritățile.

Pentru a calma nemulțumirea socială, premierul a anunțat un plan de 90 de miliarde de shekeli ca ajutor pentru „toți cetățenii”.