Covid-19. Germania, lovită de al doilea val. Merkel, fără răspuns

Angela Merkel se implică în conflictul cu Rusia. Ce i-a cerut lui Putin

Regiunile se tem că economia va fi iar sufocată, după ce și-a revenit încet în urma închiderii aproape totale a activității din primăvară.

Explozie a numărului de cazuri, dar restricții măsurate: după ce a fost o excepție în Europa în timpul primului val al Covid-19, Germania este lovită puternic de revenirea epidemiei și Angela Merkel are toate dificultățile în a găsi un răspuns.

„Situația a devenit în general foarte gravă”, s-a alarmat, joi, președintele institutului de supraveghere sanitară Robert Koch (RKI) Lothar Wieler pentru care virusul s-ar putea „răspândi într-un mod necontrolat”, dacă nu se face nimic.

Pentru prima dată de la începutul epidemiei, numărul cazurilor a depășit 10.000 de infecții noi în fiecare zi, ajungând la 11.287 de cazuri suplimentare în 24 de ore, potrivit cifrelor publicate joi.

„Cu cât mai multe persoane din cercurile private se infectează, cu atât vor răspândi mai mult” virusul în altă parte, a avertizat Wieler.

Cu toate acestea, el a asigurat că este încă posibil să „îndiguim” răspândirea pandemiei „prin respectarea sistematică a gesturilor de barieră”, dar și prin „aerisirea regulată” a spațiilor închise: „nu suntem neputincioși”.

Până acum Germania a rezistat destul de bine crizei și, chiar și în vârful  din martie, nu a trecut de 6.300 de noi infecții zilnic.

Evitând saturația spitalelor sale, țara a primit chiar și zeci de pacienți din Italia, Franța și Belgia în acel moment,  pentru a le descongestiona țărilor respective sistemul de sănătate tensionat.

9875 de morți până acum

Cifrele actuale sunt departe de a face din Germania una dintre cele mai afectate de resurgența virusului în Europa.

Dar există temeri puternice că situația va escalada, deoarece puține măsuri coercitive au fost reimpuse, spre deosebire de anunțurile restrictive și  de izolare care s-au înmulțit în alte țări în ultimele zile.

Numărul pacienților aflați în terapie intensivă s-a dublat în două săptămâni: aceștia sunt 964 în toată țara, inclusiv 430 trecuți pe ventilator.  21.401 din cele 29.799 de paturi de terapie intensivă din Germania sunt ocupate în prezent.

Germania a declarat un total de 380.762 infecții de la începutul epidemiei Covid-19 iar  9.875 de persoane și-au pierdut viața, scrie AFP.

Dacă restricțiile, cum ar fi purtarea măștilor sau închidea barurilor de noapte și restaurantelor, se întorc treptat la nivel local, guvernul german și cancelarul Angela Merkel se luptă să impună măsuri comune în întreaga țară, unde prevalează managementul sănătății al landurilor.

Regiunile se tem că economia va fi iar sufocată de un al doilea val de infectări, după ce și-a revenit încet în urma închiderii aproape totale a activității din primăvară.

Cancelarul trebuie să se mulțumească să facă apel la responsabilitatea individuală, îndemnând populația să reducă la minimum relațiile sociale „rămânând acasă” pe cât posibil.

O întâlnire de criză săptămâna trecută între guvern și cele 16 regiuni nu a reușit să cadă de acord asupra restricțiilor naționale comune.  Merkel nu și-a ascuns frustrarea , spunând că este „nemulțumită”.

Chiar și această strategie a guvernului german este subminată în mai multe landuri, unde justiția a revocat anumite măsuri considerate disproporționate, cum ar fi interzicerea șejurului turiștilor din zone ale țării considerate de risc sau închiderea barurilor de noapte și restaurantelor din Berlin.

Boom la vânzări de hârtie igienică

Între timp, germanii își reaprovizionează stocurile de hârtie igienică: cumpărăturile au crescut cu 90% săptămâna trecută, revenind la niveluri înainte de cvasi-izolarea din primăvară, potrivit institutului național de statistică.

Bavaria a impus la începutul săptămânii măsuri de izolare a stațiunii alpine Berchtesgaden (sud), în apropiere de frontiera austriacă, unde rata de contaminare a explodat, fără ca originea acestei dinamici să fie identificată.

Și această nouă luptă împotriva virusului ar putea avea consecințe politice: liderul bavarez, conservatorul Markus Söder, în favoarea unei abordări foarte restrictive de combatere a pandemiei, a devenit o figură națională în ultimele luni și este unul dintre potențialii succesori ai lui Merkel, aflată la sfârșitul celui de-al patrulea mandat, la finele anului 2021.