Evenimentul Zilei > International > COVID-19. Decizie crucială luată la nivelul UE: Nicio țară nu poate face asta
COVID-19. Decizie crucială luată la nivelul UE: Nicio țară nu poate face asta

COVID-19. Decizie crucială luată la nivelul UE: Nicio țară nu poate face asta

Negocierile în privința dozelor de vaccinuri se poartă doar la comun, între cele 27 de țări membre UE, nu în plan individual.

Ţările membre ale Uniunii Europene nu au cum să negocieze în mod independent acorduri ce vizează vaccinurile anti-COVID-19 cu companii farmaceutice în paralel cu eforturile UE ca întreg, a anunţat, astăzi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Doar în grupul celor 27 de membri se poartă discuțiile pentru vaccinuri. „Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel”, a declarat Von der Leyen într-o conferinţă de presă ținută la Bruxelles.

Comenzile individuale ar submina comenzile făcute în nume comun

„Întregul portofoliu acoperă 2,3 miliarde de doze de vaccin, aşa că acest volum este mai mult decât suficient pentru a vaccina întreaga populaţie europeană”, a precizat mai spus șefa executivului comunitar. De partea sa, reprezentanta preşedinţiei portugheze a Consiliului UE, ministrul sănătăţii Marta Temido, a spus că niciun acord negociat separat de ţările UE nu poate submina comenzile comune ale blocului comunitar.

Statele au dreptul să adopte măsuri suplimentare pe cont propriu, dacă este necesar

Temido a declarat presei că UE ar trebui să lupte pe cât posibil pentru o abordare comună în combaterea pandemiei de COVID-19, inclusiv prin achiziţiile de vaccin, conform Agerpres.

Acest lucru nu exclude însă posibilitatea ca statele membre să ia măsuri suplimentare pe cont propriu dacă ele consideră necesar acest lucru, a spus ea, subliniind însă că niciun acord privind vaccinul „nu poate expune vreunui risc” ceea ce s-a convenit deja prin achiziţiile comune făcute la nivelul Uniunii Europene.


Vaccin Covid-19 la liber într-un spital din România! „Să vină să mă ia pe sus SRI!”

Cine alege cu ce ne vaccinăm: între Pfizer și Moderna

Franţa: Medicii, stimulaţi financiar pentru fiecare vaccin efectuat

Primele reacții alergice la vaccinul anti-Covid-19. Ce a pățit un medic celebru


Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.