Uniunea Europeană „îşi va spori eforturile" pentru a păstra acordul nuclear încheiat cu Teheranul

Uniunea Europeană „îşi va spori eforturile" pentru a păstra acordul nuclear încheiat cu Teheranul

LA LIBRE BELGIQUE. Uniunea Europeană "îşi va spori eforturile" pentru a păstra acordul nuclear încheiat cu Teheranul în 2015, apreciind totodată "regretabilă" decizia de a începe procesul de producţie a uraniului îmbogăţit la 20%, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Uniunea Europeană a aflat cu o "vie îngrijorare" anunţul Iranului privind producerea de uraniu îmbogăţit la 20%, dar "îşi va spori eforturile" pentru a păstra acordul nuclear încheiat la Viena în 2015, a arătat marţi Comisia Europeană.

Iranul a anunţat reluarea îmbogăţirii uraniului la 20% şi o producţie "stabilă" din primele ore ale zilei de marţi, în ceea ce constituie cea mai spectaculoasă dintre dezangajările sale în materie nucleară.

"Această acţiune constituie o nerespectare importantă a angajamentelor nucleare ale Iranului, ceea ce va avea implicaţii serioase pentru neproliferarea nucleară", a recunoscut un purtător de cuvânt al Comisiei, întrebat în conferinţa de presă zilnică.

Dar "în ciuda acestei acţiuni regretabile, elemente importante ale acordului rămân în funcţie, în special măsurile stricte de verificare şi transparenţă", a spus el.

Teheranul a luat decizia de a-şi lansa programul de îmbogăţire la două săptămâni după reuniunea ministerială dintre grupul ţărilor semnatare ale JCPOA (Germania, China, Federaţia Rusă, Franţa şi Regatul Unit) şi Republica Islamică Iran, prezidată de înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell, în cursul căreia participanţii şi-au reafirmat angajamentul de "a păstra acordul şi eforturile lor în această privinţă".

Pe această bază, ne vom spori eforturile pentru a păstra acordul şi a reveni a punerea sa deplină în practică de către toate părţile", a subliniat marţi purtătorul de cuvânt.

Guvernul preşedintelui Hassan Rohani, care se prezintă ca moderat, s-a opus legii recent votate de Parlament care obligă guvernul să reia imediat producţia de uraniu îmbogăţit la 20%, în aşa fel încât să producă 120 kg pe an, considerând că acţionează împotriva eforturilor diplomatice destinate să obţină ridicarea sancţiunilor americane contra Iranului.

Guvernul avertizase totuşi că nu va avea de ales decat să o aplice, dacă va intra în vigoare.

Noul preşedinte american, Joe Biden, şi-a exprimat intenţia de a reveni asupra politicii de "presiune maximală" contra Iranului dusă de preşedintele care îşi încheie mandatul, Donald Trump, care îşi retrăsese ţara din acordul de la Viena în mai 2018.

"Măsurile noastre rămân reversibile, dacă toate părţile din acord se conformează lui" din nou, a subliniat luni Mohammad Javad Zarif, şeful diplomaţiei iraniene. (Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News