Cotroversa unei zile decisive. A vota sau a nu vota marţea?
- Roxana Roseti
- 30 octombrie 2012, 23:50
Spre deosebire de majoritatea democraţiilor lumii, SUA organizează alegerile în ziua de marţi. Din patru în patru ani, în prima marţi a lunii noiembrie. O condiţie considerată, în repetate rânduri, ca responsabilă a unei prezenţei mai scăzute la vot, decât în ţările occidentale.
SUA ocupă locul 138 din 172 de ţări ca procent de participare la vot. Mai puţin de jumătate din electoratul american, 57%, a venit la urne la alegerile din 2008, după cum notează El Pais. Fără căruţe şi cai Tradiţia a învins orice tentativă de a modifica legea din 1845, care stabileşte data alegerilor, chiar dacă alegătorii nu mai depind acum de căruţe şi cai pentru a veni la secţiile de votare.
- Scutul antirachetă ar putea deveni monedă de schimb cu Rusia în cazul unui atac asupra Iranului
În urmă cu două secole a fost aleasă a doua zi a săptămânii din următorul motiv: marea parte a electoratului trebuia să se deplaseze în capitala statului pentru a putea vota, într-o călătorie care le lua cel puţin o zi. Cum sâmbăta şi duminica nu se putea călători din motive religioase, lunea şi marţea rămâneau la dispoziţie pentru a putea vota. Noiembrie a fost luna preferată de toţi pentru că se închidea sezonul recoltei. Candidaţi cu carismă Jacob Soboroff, director al campaniei 'Why Tuesday?', a prezentat în repetate ocazii un proiect de lege pentru a modifica această regulă şi a permite ca alegerile să se desfăşoare la sfârşitul săptămânii. Şi pentru a demonstra lipsa de logică a votului în ziua de marţi, el s-a întâlnit cu numeroşi candidaţi republicani la alegerile primare republicane pentru a-i întreba cum văd ameliorarea gradului de participare la vot.
- Obama, în cărţi pentru un al doilea mandat. Bătălia finală se dă în nouă state-cheie
Astfel, a descoperit că Rick Santorum nu ştie de ce alegerile au loc marţea, că Newt Gingrich nici el nu ştie - dar nu consideră că această zi ar fi o problemă pentru prezenţa la vot - şi că Mitt Romney - câştigător al primarelor - spune că este nevoie mai degrabă de candidaţi cu carismă, care să atragă alegătorii. Acum patru ani, candidatul (senator de Illinois), Barack Obama, era de părere că este important să fie facilitată participarea cetăţenilor la vot. Acum Obama vorbeşte despre opţiunile votului electronic anticipat, care a fost deja implementat de numeroase state. Alte state oferă posibilitatea înscrierii pe liste pentru a putea vota - obligatorie în SUA - în aceeaşi zi în care au loc alegerile.
- ALEGERI SUA. Primul lider american care a votat ANTICIPAT. VEZI cine e
Totuşi diferite organizaţii avertizează că un număr de 15 state interzic această opţiune şi că milioane de persoane, care nu pot lipsi de la muncă sau care nu au condiţii pentru a vota electronic, îşi văd îngrădit acest drept civic. Potrivit unei anchete realizate de The New York Times, votul electronic este unul dintre cele mai puţin fiabile pentru a a participa la alegeri, având în vedere că posibilitatea de a fi anulate sunt mai mari. CITIŢI ŞI:
- ALEGERI SUA 2012: Barack Obama nu mai are susţinere în rândul femeilor
- Barack Obama a câştigat ultima dezbatere cu Mitt Romney. Va conta în ziua alegerilor?
- Ultima dezbatere prezidenţială în SUA. Romney: Nu voi fi flexibil cu Vladimir Putin. Obama: Cât timp sunt preşedinte, Iranul nu va obţine arma nucleară
- Sistemul electoral american, unul dintre cele mai complexe din lume
- Puterile principale ale Statelor Unite: preşedintele şi Congresul
- Michelle Obama, mai populară decât soţul ei şi decât Ann Romney