Cotropirea Europei. Parlamentul European susține relocarea refugiaților, dar decizia este a Consiliului

Cotropirea Europei. Parlamentul European susține relocarea refugiaților, dar decizia este a Consiliului

Parlamentul European a votat, ieri, propunerea Comisiei Europene privind relocarea a încă 120.000 de azilanți din Italia, Grecia și Ungaria către alte state membre, după ce aprobase în 9 septembrie redistribuirea a 40.000 de refugiați.

Reuniuni de urgență

Miniștrii de Interne ai UE, care se vor reuni, din nou, marți, 22 septembrie, vor relua discuția despre această a doua schemă de repartizare a refugiaților.

Conform propunerii Comisiei Europene, numărul total al persoanelor relocate va fi de 160.000.

Europarlamentarii au susținut propunerea Comisiei (fără amendamente) cu 370 de voturi pentru, 134 împotrivă și 52 de abțineri.

Apoi PE a adoptat o rezoluție legislativă cu 372 de voturi la 12 și 54 de abțineri, prin care informa Consiliul JAI că acest acord „nu are impact asupra poziției pe care miniștrii o vor avea în privința mecanismului permanent de relocare în situații de criză”, Parlamentul urmând să decidă asupra acelei poziții, pe picior de egalitate cu statele membre.

Cu alte cuvinte, europarlamentarii susțin schema obligatorie, de a se aloca azilanți țărilor membre UE, dar votul lor nu obligă în niciun fel Consiliul JAI să ia o hotărâre în acest sens. Schema propusă va aloca azilanții potrivit unui calcul, ce va lua în considerare: numărul populației 40%, PIBul țării 40%, număr mediu de cereri de azil în trecut 10% și rata șomajului 10%.

Apel la solidaritate

Cei mai mulți eurodeputați au cerut statelor membre să fie solidare, să acționeze urgent și să construiască un sistem european de azil și imigrație, care să funcționeze pe termen lung.

Pe de altă parte, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat, ieri, că va avea loc o întâlnire informală a șefilor de stat și de guvern, în 23 septembrie, pentru a se găsi o soluție la criza refugiaților.

Solicitat de Germania şi Austria, summitul va avea loc miercuri, a scris Tusk pe Twitter. El a precizat că va vizita o tabără de refugiați, în acest weekend, când se va afla în Egipt și Iordania, şi le va spune liderilor UE concluziile sale.

Criza s-a mutat în Croația

Croația nu mai poate primi imigranți, a anunțat ieri ministrul de Interne de la Zagreb, Rank Ostojici, citat de Reuters, după ce s-a înregistrat o creștere dramatică a afluxului acestora, ca urmare a închiderii de către Budapesta a frontierei dintre Serbia și Ungaria. Oficialul a declarat că în ultimele 24 de ore, în Croația au intrat 6.500 de imigranți. El a precizat că persoanele care nu solicită azil (așadar nu sunt dispuse să se oprească în țara sa și vor să treacă mai departe spre Occident) vor fi considerate imigranți clandestini. Ministrul croat de Externe, Sinisa Varga, a declarat, la rândul său, că țara sa se așteaptă la un val de 20.000 de imigranți, în următoarele două săptămâni.

Nu le place nici aici

Pe de altă parte, forțele de ordine croate au fost masate în jurul unui hotel din Zagreb unde sunt cazați sute de imigranți. Unii dintre aceștia ieșiseră la geamuri și pe balcoane și strigau „Libertate”, aruncând cu suluri de hârtie igienică în jandarmi și cerând să fie lăsați să plece mai departe către Occident.