Evenimentul Zilei > Economie > Cotovelea: „SE NEGOCIAZĂ cu BPost pentru PRIVATIZAREA POȘTEI ROMÂNE”
Cotovelea: „SE NEGOCIAZĂ cu BPost pentru PRIVATIZAREA POȘTEI ROMÂNE”

Cotovelea: „SE NEGOCIAZĂ cu BPost pentru PRIVATIZAREA POȘTEI ROMÂNE”

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că singurul competitor pentru privatizarea Poştei Române, cu care au loc negocieri în prezent, este compania BPost din Belgia, scrie economica.net

"Poşta Română reprezintă o prioritate pentru guvernul României, aşadar am să informez despre cele mai noi elemente bugetare şi financiare ale acestei companii. Exact anul trecut pe această vreme, Poşta Română avea o pierdere de 8,6 milioane de euro. Acum, când discutăm, Poşta Română are un profit de 6,5 milioane euro. Numai în ultimele 4 luni de zile, profitul Poştei Române s-a ridicat la 1,2 milioane de euro. Poşta Română, prin licitaţiile publice la care a participat în ultimele trei luni, a câştigat contracte care îi vor aduce suplimentar venituri care vor situa la aproximativ 20 milioane de euro sănătatea financiară a companiei. Acestea sunt cifre reale, nu sunt cifre previzionate. Prin urmare această companie este pe drumul cel bun, a scăpat de riscul de insolvenţă pe anul 2014 şi 2015", a declarat Răzvan Cotovelea.

După declarația ministrului, compania are nevoie de 100 de milioane de euro, bani care pot fi produși numai din privatizare.

"Spun asta pentru că pe piaţa poştală competiţia este puternică, pentru că Poşta Română are nevoie de aproximativ 100 de milioane de euro, bani care trebuie să intre în retehnologizare şi în diversificarea serviciilor pe care le asigură, iar statul român nu poate asigura această sumă. Trebuie să ne supunem regulilor ajutorului de stat. Prin urmare, singura soluţie viabilă – şi vorbesc aici de următorii 4-5 ani de zile – reprezintă privatizarea Poştei Române. Asta înseamnă identificarea unei companii similare, a unei companii la nivel european, care să vină cu un surplus financiar, cu o creştere a capitalului social de aproximativ 100 de milioane de euro şi pe baza unui plan de afaceri negociat şi aprobat de către guvern, chiar şi printr-o lege specială, în parlament", a adăugat Cotovelea.

În prezent, singurul competitor pentru privatizare, este compania belgiană BPost.

"Putem spune public că singurul competitor, singura companie cu care comisia de privatizare are un dialog este Poşta Belgiană. Poşta belgiană a depus oferta tehnică, urmează analiza acestei oferte tehnice, după care deschiderea ofertei financiare, procesul de negociere, de identificare a resurselor fnanciare şi a planului de afaceri pe care belgienii îl prezintă. În aceste condiţii, statul român poate propune vânzarea a 51% din acţiunile pe care le deţinem la Poşta Română. 25% din acţiunile Poştei sunt în proprietatea Fondului Proprietatea, astfel statul român va vinde 51% din 75%. Avem în vedere ca această privatizare, dacă se va face, să fie una de succes, mai ales că vorbim de 27.000 de angajaţi, fiind cel mai mare angajator din România", a conchis ministrul pentru Societatea Informaţională.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: