Cea mai mare companie petrolieră din România ar putea obţine un câştig net cu 85% mai mare în trimestrul doi, estimează Reuters.
Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, analiştii chestionaţi au previzionat că Petrom va raporta, pentru perioada aprilie-iunie a acestui an, un profit net cuprins între 651 milioane lei (185 milioane euro) şi 1,38 miliarde lei (390 milioane euro). Media estimărilor indică o valoare a indicatorului de 935 milioane lei (266 milioane euro), respectiv o creştere de 85% relativ la perioada similară a anului trecut.
Procentul de majorare a profitului trimestrial nu reprezintă însă un record pentru companie, întrucât, în primele trei luni din 2008, câştigul net al Petrom s-a apreciat cu 156% faţă de perioada ianuarie-martie 2007, majorându-se de la 381 milioane lei la 977 milioane lei. Motivul este acelaşi: creşterea fără precedent a preţului barilului de ţiţei pe plan mondial. Leul muşcă din profit Totodată, specialiştii intervievaţi de Reuters preconizează că cifra de afaceri a Petrom va atinge 4,05 miliarde de lei (1,15 miliarde euro) în trimestrul doi al anului, în creştere cu 51% faţă de rezultatul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii arată însă că efectul majorării cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului asupra rezultatelor companiei va fi temperat de aprecierea leului faţă de dolar, monedă în care se tranzacţionează petrolul brut, deşi Petrom estimase opusul situaţiei la nivel anual, în raportul aferent primului trimestru.
În perioada analizată, dolarul s-a depreciat de la 2,38 lei la 2,30 lei în raport cu moneda naţională. În acelaşi timp, rezultatele aferente activităţii de rafinare vor înregistra un regres, întrucât rafinăriile sunt nevoite să achiziţioneze mai scump materia primă. Rezultate anunţate miercuri Rezultatele financiare ale Petrom aferente primului semestru şi celui de-al doilea trimestru al anului vor fi publicate miercuri. În primul trimestru, producţia de ţiţei a companiei a crescut uşor, cu un procent, faţă de aceeaşi perioadă din 2007, până la 1,13 milioane tone, iar cea de gaze a scăzut cu 3%, la 1,4 miliarde metri cubi. Preţul barilului pe pieţele internaţionale a avut o medie de 125 de dolari în al doilea trimestru din 2008, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. IMPOZITARE SUPLIMENTARĂ Taxa „Robin Hood“ pe venituri excepţionale Autorităţile intenţionează să introducă noi impozite pentru companiile care obţin profituri uriaşe din exploatarea zăcămintelor naturale, cea mai vizată fiind Petrom, singura care dispune de resursele naţionale de ţiţei. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România susţine introducerea acestei prevederi, motivând că Petrom şi-a majorat câştigul fără a creşte volumul extracţiilor, ci doar pe baza contextului mondial al scumpirii ţiţeiului. Reprezentanţii companiei au precizat că vor face public un punct de vedere în acest sens doar după ce propunerea va deveni lege.
„Noi ne supunem sistemului de taxare din ţara în care operăm“, declarau, recent, pentru EZV, oficialii Petrom. Acest mod de impozitare a fost introdus, de curând, şi în Italia, unde taxarea se realizează în funcţie de redevenţe.