Editura Evenimentul si Capital

O va face episodul din Costa Rica pe Elena Udrea să nu mai creadă în destinul ei de excepție? România lui Cristoiu

Autor: | | 1 Comentarii | 10509 Vizualizari

Vineri, 12 octombrie 2018, la emisiunea Alexandrei Stoicescu de la Antena 3, am consacrat întreg spațiul de o oră al transmisiei în direct, scenariilor și întrebărilor stîrnite de arestarea preventivă a Elenei Udrea miercuri, 3 octombrie 2018, în Costa Rica, la San Jose.

Cu o săptămînă înainte, vineri, 5 octombrie 2018, mă ocupasem, în înțelegere cu moderatoarea, tot de același eveniment. N-am nici o îndoială că mulți cititori și telespectatori s-au întrebat, nițel nedumeriți Ce m-a apucat? N-am alte evenimente din jur și de mai departe, deosebit de ațîțătoare, atît pentru mine, cît și pentru români care să merite atenție? Cumva vreau să abat atenția - cum ar insinua în chip securistic „acoperiții din presă” - de la marile dificultăți cu care se confruntă Guvernarea PSD? Sau, mai știi, m-a pus Traian Băsescu să-i fiu avocat:

Intuind că se pot ridica asemenea întrebări, vineri, 12 octombrie 2018, în prefața emisiunii de la Antena 3, am încercat să explic preocuparea mea față de Cazul Elena Udrea.

După ce am trecut în revistă posibilele implicații în România ale arestării din Costa Rica - regimul PSD nu mai poate fi suspectat că stă cu mîinile în sîn cînd e vorba de îndeplinirea unei sentințe judecătorești, iar Tudorel Toader a scăpat de posibila acuzație că n-a mișcat un deget pentru extrădare -, am explicat că Elena Udrea continuă să mă preocupe și prin destinul ei de personaj dramatic al vremurilor postdecembriste.

Fosta candidată la Președinție nu e un personaj oarecare, un personaj de mîna a doua, un actor trecător pe scena vieții noastre publice din România. Elena Udrea a dominat scena politico-mediatică timp de 13 ani, de cînd a urcat pe bolta postdecembrismului ca stea lansată de Traian Băsescu. Urmăresc destinul Elenei Udrea din 2005, de cînd în administrația prezidențială a apărut Blonda de la Cotroceni. Aș putea spune că la temelia acestui destin am pus și eu o cărămidă prin interviul de la Antena 3 de după plecarea Elenei Udrea de la Cotroceni, interviu surprinzător, deoarece fusesem pînă atunci un adversar al noii stele mediatice, interviu edificator pentru mine, cel puțin, asupra personalității deosebite a Elenei Udrea. De la acel interviu destinul Elenei Udrea, urmărit de mine cu atenție de Istoric al clipei, dar și de Istoric în general, a avut un urcuș continuu - atotputernic ministru al Turismului și apoi al Dezvoltării, lider al partidului de guvernămînt, președinte al PMP, candidat la Președinție. După cum destăinuia și Jurnalul Elenei Udrea, acest urcuș s-a oprit în seara primului tur al prezidențialelor și s-a transformat într-un coborîș dramatic, tot mai accelarat de la o zi la alta: reținerea în cătușe, arestarea preventivă, procesele, plecarea în Costa Rica, condamnarea definitivă întrun dosar și deschiderea altora, reținerea și arestarea preventivă în Costa Rica. Pe parcursul coborîșului, Elena Udrea a avut o prestație rar întîlnită la politicienii bărbați din posdecembrism și chiar din istoria României.

O clipă ea nu s-a făcut mică, astfel încît Binomul SRI- DNA să n-o vadă. O clipă nu s-a ploconit în fața dușmanilor care i-au frînt destinul. Dimpotrivă, după ce i-a dat în gît pe Codruța Kovesi și pe Florian Coldea, nu i-a slăbit o clipă nici cînd a fost arestată preventiv, nici măcar cînd a ajuns în Costa Rica.

Dacă ne gîndim la ghilotina enormă care i-a tăiat Elenei Udrea de mai multe ori gîtul politic, o asemenea prestație merită salutată.

Într-o politică românească cu bărbați căcăcioși, indiferent de ce i se va întîmpla de acum încolo, Elena Udrea rămîne un exemplu de bărbăție. Exemplul ei ar trebui predat la Școlile de vară ale tinerilor din partidele politice.

Din cîte se vede, exclud din descrierea acestui destin, amănuntele de viață personală, inclusiv cel care face spectacolul mediatic, al mamei Elena Udrea. N-am nici o îndoială că Elena Udrea împărtășește stările și sentimentele tipice unei mame. Ca Istoric al clipei și ca Istoric, știu însă că pentru o femeie ambițioasă ca Elena Udrea, angajată deplin în bătălia pentru Putere, condiția de mamă e lipsită de importanță. Elisabeta a Angliei n-a avut copil. Și chiar dacă ar fi avut cîți dintre istorici ar fi lăsat deoparte condiția de atotputernică a Reginei pentru a se ocupa de condiția de mamă? De aceea, spre deosebire de alți jurnaliști români, n-am acordat și nu acord nici o atenție condiției de mamă în cazul Elenei Udrea.

Ca istoric al clipei și ca istoric, mă interesează istoria personajului deja intrat în Istorie care e Elena Udrea.

Halep-Serena. Cine e NOUL ANTRENOR, cati bani a castigat Simona, ce turneu urmeaza!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI