Evenimentul Zilei > International > Români exploatați în Spania de conaționali. Condiții de ev mediu
Români exploatați în Spania de conaționali. Condiții de ev mediu

Români exploatați în Spania de conaționali. Condiții de ev mediu

Într-o operațiune comună cu Poliția Română, Garda Civilă spaniolă și Poliția Națională au destructurat o organizație criminală care trafica oameni și îi exploata în condiții extreme de muncă.

Astfel, opt persoane din aceeași familie au fost arestate în orașul sevillan Sanlucar la Mayor pentru că au sechestrat mai mulți români, între care și o fată minoră, însărcinată, și i-au lăsat să iasă doar pentru a merge la muncile agricole.

Victimele erau aduse în Spania cu promisiunea unei munci decente și a unor condiții de viață prospere, dar clanul familial de români a profitat de vulnerabilitatea și nevoile lor pentru a le supune unor condiții inumane de muncă. Printre cele zece persoane eliberate dintr-o casă se numără și o fată de nici 15 ani cu o sarcină foarte avansată.

Ancheta a început în luna iunie a anului 2019, după ce două victime ale clanului au depus plângeri în orașele Villena, în Alicante, și Coria del Rio, în Sevilla. Inițial nu părea că plângerile au legătură una cu alta, dar au fost descoperite același mod de operare folosit pentru a atrage victimele, naționalitatea traficanților, locurile comune în care era sechestrate victimele și puse să muncească.

Batjocură și condiții inumane de trai

La sosirea în Spania, românilor li s-a spus că au o datorie de 500 de euro, pentru formalitățile de angajare și pentru cazare și hrană, pe care urmau să o achite din salariul oricum precar pe care-l primeau. Salariu care însă nu era plătit niciodată la timp, astfel că la datorie clanul a început să aplice diferite dobânzi.

Exploatatorii erau foarte bine organizați, fiecare membru știa clar ce are de făcut. Aduceau români în situații vulnerabile și îi plasau ca forță de muncă prost plătită în fermele din Sevilla. O parte a mebrilor supraveghea victimele, astfel încât să nu poată lua legătura cu familiile, sau să părăsească casa nesupravegheate.

Pe 23 decembrie, poliția a intrat în forță în casa în care trăiau cei 8 membri ai clanului, dar și cele 10 victime ale lor, acestea din urmă în condiții inumane. Oamenii stăteau înghesuiți într-o cameră, dormeau pe saltele murdare, nu aveau nici curent electric nici apă caldă, informează Gândul.

Cei opt români arestați sunt acuzați de trafic de persoane, exploatare umană, apartenență la o organizație criminală și fals în acte.