Evenimentul Zilei > Actualitate > Minciună sau o simplă eroare? Câte victime a făcut, de fapt, COVID în Rusia
Minciună sau o simplă eroare? Câte victime a făcut, de fapt, COVID în Rusia

Minciună sau o simplă eroare? Câte victime a făcut, de fapt, COVID în Rusia

Cifra reală a deceselor asociate COVID-19 în Rusia este de aproape 71.000, conform Direcţiei Federale de Statistică.

Această cifră este mai mare decât datele rezultate din raportările zilnice. Aceasta centralizează lunar datele după autopsia obligatorie şi include şi cazurile depistate post-mortem.

Numărul real al deceselor provocate exclusiv de coronavirus de la declanșarea pandemiei în Rusia este 70.921, față de cele 56.426 de decese raportate astăzi de Grupul Operativ pentru Combaterea Coronavirusului, a anunțat șefa Grupului Operativ, vicepremierul Tatiana Golikova, la televiziunea ROSSIA-24.

Ea a subliniat că noua cifră este oficială și nu este pusă la îndoială, diferența rezultând din faptul că ea include și persoanele decedate la care coronavirusul a fost depistat post-mortem, după autopsia obligatorie, la câteva zile după deces. Datele raportate zilnic de Grupul Operativ se referă la decesele cauzate de coronavirus ale pacienților diagnosticați pozitiv în timpul vieții.

Vicepremierul Tatiana Golikova a declarat, de asemenea, că numărul celor decedați din alte cauze decât coronavirusul, dar testați pozitiv la COVID, este de 45.109. În total, în Rusia, numărul celor care au decedat din cauza coronavirusului și din alte cauze, dar testați pozitiv la COVID, depășește 117.000.

Nu se știe când Putin se va vaccina

Oficialii de la Moscova, au anunţat luni că locuitorii cu vârsta de peste 60 de ani pot să facă programări pentru a fi vaccinaţi împotriva coronavirusului cu vaccinul produs de stat, informează DPA.

Măsura urmează după aprobarea Ministerului Sănătăţii rus a vaccinului Sputnik V, ce va fi administrat persoanelor vârstnice în urma unei perioade de testare reuşite.

„Este un lucru bun deoarece vârstnicii sunt grupul cu cel mai mare risc, expus celor mai grave forme ale bolii”, a declarat primarul Moscovei Serghei Sobianin într-un comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a amânat până acum vaccinarea şi rămâne neclar când îi va fi administrat, deşi personal l-a susţinut şi a declarat că inclusiv fiica sa a fost vaccinată cu succes.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat luni că amânarea ar putea submina încrederea în vaccin, potrivit unor comentarii difuzate de agenţia de presă de stat TASS.